Banken hielden u voor de gek: miljarden aan dividendbelasting misgelopen

Banken hielden u voor de gek: miljarden aan dividendbelasting misgelopen

Erik van Muiswinkel in zijn rol als Hoofdpiet, in 2010. © Screenshot Sinterklaasjournaal / NTR.

Toen in 2008 de crisis uitbrak en de banken in zwaar weer verkeerden besloot de Europese politiek voor weldoener te spelen. De banken werden niet gestraft voor hun falen, maar mochten goedkoop geld lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB) of ze werden gespekt met diverse hulppakketten. Allemaal gebaseerd op de garantie dat de arbeiders hun werk zouden blijven uitvoeren en de belastingaangiftes netjes zouden indienen. De miljarden hielpen de banken overeind, terwijl de werkloosheid onder de gewone arbeider om zich heen sloeg. Nu blijkt uit onderzoek van Cumex Files hoe de banken de Europese belastingbetaler bedanken: ze hebben ruim €55 miljard aan belasting ontweken.

Dus de bakker en de melkboer gingen failliet, maar de grote bank werd gespekt met cash. De dank van de banken aan de Europese belastingbetaler was als volgt: het ontwijken en ontduiken van belastingen, valsheid in geschrifte en ook het witwassen van gelden. Een undercover van Cumex Files laat nu dus zien op welke wijze banken omgaan met het grote geld. Follow the Money spreekt zelfs over ‘georganiseerde misdaad in krijtstreeppak’. U weet wel, van die mannen die rondlopen in pakken zoals Mark Rutte ze draagt. Met frauduleuze constructies en internationale samenwerkingsverbanden waren de banken in staat om dividendbelastingen te ontwijken en te ontduiken. Hierdoor liepen Europese staten miljarden aan inkomsten mis, inkomsten die hard nodig zijn voor investeringen in infrastructuur, onderwijs en zorg.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties