Basisschool snapt onderwijs niet, leert kleuters selfies maken

Basisschool snapt onderwijs niet, leert kleuters selfies maken

Toen ik in groep twee zat, leerde ik lezen. Hoe ouderwets.

Dit zegt heel veel over de staat van het Nederlandse onderwijs:

Schrijven kunnen ze nog niet, en ze zitten niet massaal op Instagram. Toch krijgen kleuters in Ameide les over selfies maken. Boos kijken, dat mag eigenlijk niet van de juf. Maar mag het op een selfie wel? De kleuters op de Hendrik van Brederodeschool in Ameide oefenen deze week het zelfportret anno 2015: met gestrekte arm en één druk op de knop jezelf vereeuwigen.

Ja, in Ameide, een plaatsje in Zuid-Holland, krijgen de kinderen niet extra les om nieuwe woordjes te leren of iets anders nuttigs, maar leren ze omgaan met camera's en mobiele telefoons om selfies te kunnen maken. Voor wie niet thuis is in de wereld van de selfies: dat zijn portretfoto's die je van jezelf maakt met een camera in je hand. Dat is ook wat de leraren, samen met een fotograaf erbij, proberen uit te leggen aan de kleuters:

De gestrekte arm is essentieel, volgens de fotografe. Maar dat komt nog niet helemaal aan bij de jonge fotograafjes. Menig neus wordt ín de lens gedrukt. "Verder van je afhouden," corrigeert de Bredase vertederd. Neuzen, ogen of alleen een pluk haar: gierend van de lach laten de kleuters elkaar de 'mislukte' exemplaren zien op het schermpje van de camera.

Zie ook deze video van het hele gebeuren:

https://www.youtube.com/watch?v=_zQWPiCkh6o

Waar is het misgegaan met onze basisscholen? Toen ik in groep twee zat, leerde ik lezen. En toen ik een beetje kon lezen, kreeg ik meer stof om te lezen. Ik leerde hoe ik moest knutselen, en als ik met een opdracht klaar was, kreeg ik gewoon nog een opdracht. Et cetera. Dáár is een basisschool voor bedoeld. Er is geen enkele reden om kleuters tijdens schooltijd te leren hoe ze zichzelf het beste op de foto kunnen zetten met een selfie. Echt niet. Daar worden ze later vervelende narcisten van die alleen maar met hun uiterlijk bezig zijn. Daar hebben we er al meer dan genoeg van.

Lees meer over:
onderwijs Facebook selfies

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties