snapshot12

Baudet: 'Het links-rechts denken is achterhaald. Gaat nu om identiteit, soevereiniteit en directe democratie vs bestuurlijke elites'

Geen categoriefeb 25 2018, 19:00
Ooit stonden sociaal-economische issues centraal. Niet langer, aldus Thierry Baudet.
Op Twitter laat de voorman van het Forum voor Democratie weten dat hij niet langer gelooft dat sociaal-economische tegenstellingen van belang zijn in de vaderlandse politiek. In plaats daarvan gaat het tegenwoordig om "identiteit, soevereiniteit en directe democratie" versus "bestuurlijke machtselites." Met andere woorden, "het hele 'links-rechts' denken is achterhaald."
https://twitter.com/thierrybaudet/status/967778706398896128
Deels heeft Baudet daar een punt mee. Het succes van populistische partijen als FVD, PVV en DENK bewijst dat veel kiezers niet meer in links-rechts tegenstellingen denken maar in de termen die Baudet gebruikt. Kiezers van die partijen komen overal anders vandaan, van het hele politieke spectrum.
Maar deels klopt het ook niet. In de politiek gaat het namelijk nog steeds wel degelijk over sociaal-economische onderwerpen. Daar kan Forum voor Democratie zelf over meepraten. Kijk maar naar het program van die partij. Ik noem vier belangrijke onderwerpen volgens FVD zelf: belastingen, het MKB, ZZP'ers en de economie. FVD wil lagere belastingen, beschermt ZZP'ers, wil het MKB beschermen, en de economie een impuls geven door de lasten te verlagen. Met alle respect, maar dat is toch echt een rechts sociaal-economisch programma.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten