Baudet: 'Het links-rechts denken is achterhaald. Gaat nu om identiteit, soevereiniteit en directe democratie vs bestuurlijke elites'

Baudet: 'Het links-rechts denken is achterhaald. Gaat nu om identiteit, soevereiniteit en directe democratie vs bestuurlijke elites'

Erik van Muiswinkel in zijn rol als Hoofdpiet, in 2010. © Screenshot Sinterklaasjournaal / NTR.

Ooit stonden sociaal-economische issues centraal. Niet langer, aldus Thierry Baudet.

Op Twitter laat de voorman van het Forum voor Democratie weten dat hij niet langer gelooft dat sociaal-economische tegenstellingen van belang zijn in de vaderlandse politiek. In plaats daarvan gaat het tegenwoordig om "identiteit, soevereiniteit en directe democratie" versus "bestuurlijke machtselites." Met andere woorden, "het hele 'links-rechts' denken is achterhaald."

Deels heeft Baudet daar een punt mee. Het succes van populistische partijen als FVD, PVV en DENK bewijst dat veel kiezers niet meer in links-rechts tegenstellingen denken maar in de termen die Baudet gebruikt. Kiezers van die partijen komen overal anders vandaan, van het hele politieke spectrum.

Maar deels klopt het ook niet. In de politiek gaat het namelijk nog steeds wel degelijk over sociaal-economische onderwerpen. Daar kan Forum voor Democratie zelf over meepraten. Kijk maar naar het program van die partij. Ik noem vier belangrijke onderwerpen volgens FVD zelf: belastingen, het MKB, ZZP'ers en de economie. FVD wil lagere belastingen, beschermt ZZP'ers, wil het MKB beschermen, en de economie een impuls geven door de lasten te verlagen. Met alle respect, maar dat is toch echt een rechts sociaal-economisch programma.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties