Baudet is tevreden, maar Hiddema snakt naar meer: "Twee zetels is veel te weinig!"

Geen categoriemrt 15 2017, 23:26
Ja, Thierry Baudet was aardig euforisch toen hij zijn aanhang mocht toespreken bij zijn verkiezingsbijeenkomst in Amsterdam, en terecht: twee zetels lijken alvast te zijn gereserveerd voor deze nieuwe rechtse partij! Theo Hiddema vindt het echter nog "tegenvallen".
Rechts Nederland kan aardig gelukkig gaan slapen vanavond: de PvdA is geïmplodeerd, de VVD is groot genoeg gebleven om in ieder geval een vol-linkse coalitie te voorkomen en, mooier dan dat alles: Forum voor Democratie gaat de Tweede Kamer in! Maar liefst twee zetels kunnen Baudet en zijn partij naar uitkijken, wat natuurlijk hartstikke mooi is: het geluk was goed af te lezen van Thierry's gezicht toen hij zijn overwinningsspeech kwam leveren.
[caption id="attachment_162421" align="aligncenter" width="800"]FVD1 Thierry Baudet, terecht euforisch, spreekt zijn aanhang toe na de prachtige verkiezingsoverwinning. Bron foto: De Dagelijkse Standaard / Tim Engelbart[/caption]
Toch is de nummer twee van de partij, Theo Hiddema, niet bepaald even blij als Baudet. In een interview met L1 gaf de toekomstige politicus aan helemaal niet bij de bijeenkomst te zijn, omdat hij "zich nog moet inlezen in een moordzaak die morgen plaatsvindt". Hij had echter nog wel tijd om zijn teleurstelling wat betreft de uitslag te verkondigen:

Ik ben niet blij. Twee zetels is veel te weinig. Al die inzet, al die ambitie, al die toewijding die onze partij overal in het land heeft rondgestrooid. En dan nu pas op twee. Onze kiezers zijn weldenkend. Daar komen nog wel zes zetels bij. Dit zijn toch pas de exit-polls.

Jawel: Hiddema verwacht naast de twee zetels die er nu al vrijwel zijn, nog zes extra plekken voor hem en zijn partijgenoten. Hoewel een beetje optimisme natuurlijk nooit kwaad kan, slaat hij hier misschien wel een tikkeltje door. Het is goed mogelijk dat hij op acht zetels gehoopt had, maar realistisch was dat natuurlijk totaal niet. Sterker nog: het was ook gewoon helemaal niet nodig. Voor een nieuwe, rechtse partij die door alle traditionele media zo hard is tegengewerkt, is dit gewoon een prachtige prestatie die je wat mij betreft niet zou moeten kleineren met dit soort uitspraken. Vooruit, misschien komt er nog een zeteltje bij, maar zelfs als dat niet het geval is, is dit gewoon een mooi begin. Want dat is het in feite ook natuurlijk: hier houdt het niet op, zoals Baudet ook al verkondigde in zijn speech. "Dit is pas het begin!"
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten