Bedankt, Rutte! Al jaren nauwelijks extra salaris, maar we kunnen binnenkort wél makkelijker ontslagen worden

Bedankt, Rutte! Al jaren nauwelijks extra salaris, maar we kunnen binnenkort wél makkelijker ontslagen worden

Ja hoor, het ontslagrecht wordt versoepeld. Werknemers kunnen daardoor makkelijker op straat worden gezet. Krijgen ze dan meer salaris om die risicoverhoging te compenseren? Haha, natuurlijk niet. Stommerikken!

Het kabinet-Rutte III houdt er een interessante kijk op het arbeidsrecht op na. Met name de positie van de werknemer is er eentje waarvoor minister Koolmees (D66) en premier Rutte (VVD) geen enkel begrip lijken te kunnen opbrengen. Case in point? Vandaag kondigt Koolmees aan dat het ontslagrecht versoepeld gaat worden. Straks hoeft er niet meer één dringende reden te zijn om de arbeidsrelatie te beëindigen, maar kunnen allerlei vage kleine redentjes ook genoeg zijn om een werknemer de laan uit te sturen.

Dat staat in het concept-wetsvoorstel dat het kabinet vandaag wereldkundig maakte:

"Ontslag wordt mogelijk als er sprake is van een combinatie van omstandigheden, blijkt uit een concept-wetsvoorstel dat vandaag openbaar is geworden.

Nu kun je pas je baan kwijtraken als er aantoonbaar en volledig sprake is van één van de acht gronden voor ontslag: verval van arbeidsplaatsen, langdurige arbeidsongeschiktheid, frequent verzuim met onaanvaardbare gevolgen, disfunctioneren, verwijtbaar handelen en nalatigheid, werkweigering, verstoorde arbeidsrelatie of andere omstandigheden.

De ontslagvergoeding gaat wel 50 procent omhoog als de werkgever deze methode gebruikt om van een werknemer af te komen, maar toch ziet het kabinet deze ingreep als waardevol."

Dat laatste is natuurlijk niets meer dan een schaamlap. Je loopt als werknemer straks gewoon meer risico, en als 'compensatie' biedt het kabinet je een iets groter doekje tegen het bloeden. Nee, dat zet zoden aan de dijk hoor!

De enige echte compensatie zou een loonsverhoging moeten zijn. Nederland is nu al enkele jaren uit de crisis, maar gewone werknemers voelen dat nog niet in hun portemonnee. Mede dankzij torenhoge belastingen die Rutte met zijn vorige twee kabinetten doorvoerde betalen we ons nu al zo'n jaar of zes blauw voor allerlei projecten van de overheid. En straks kunnen we als dank voor het uit de shit trekken van de staatsfinanciën ook nog eens makkelijker ontslagen worden.

Bedankt, Mark, echt! Topgozer ben je. En Wouter ook!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties