Beelden! Fritsma: 'Waarom werkt staatssecretaris Harbers samen met mensensmokkelaars?'

Beelden! Fritsma: 'Waarom werkt staatssecretaris Harbers samen met mensensmokkelaars?'

Twee weken geleden lieten Tweede Kamerleden weten 'ontstemd' te zijn over mensensmokkel van de Sea-Watch 3. Het schip zou onder Nederlandse vlag rondvaren op de Middellandse Zee en daar migranten redden van de verdrinkingsdood. Tot zo ver had niemand problemen met het goede doel waarmee de bemanning rondvaart, maar toen de kapitein besloot de migranten naar Malta te brengen ontstond ophef. Immers is een reddingsactie geheel anders dan migranten vervoeren naar plaats van bestemming.

Uiteindelijk moesten de vreemdelingen meer dan twee weken aan boort wachten alvorens te horen of zij recht hadden op een asielprocedure. Uit coulance met de humanitaire situatie aan boord besloot staatssecretaris Mark Harbers (VVD) uiteindelijk om enkelen op te nemen. Volgens de staatssecretaris was dit slechts 'eenmalig'. Harbers stelde in het debat dat het verlenen van toegang tot de asielprocedure aanvankelijk niet de bedoeling was, maar omdat het schip 18 dagen op zoek naar een haven was er geen andere keuze.

Volgens Fritsma zou het toestaan van migranten om via deze manier toegang te verkrijgen tot de asielprocedure bijdragen aan méér mensensmokkel en maakt de staatssecretaris een fout: 'Het schip Sea-Watch 3 is nu alweer onderweg naar Noord-Afrika' riep hij in de Kamer. Harbers reageerde dat dit een fout is van de bemanning 'want nog weinig landen zullen er iets voor voelen vreemdelingen via deze weg mensen op te nemen'. Maar hoe de politiek reageert bij een volgend incident is natuurlijk afwachten.

Na Fritsma ging Kamerlid Malik Azmani (VVD) vol op de campagnetoeter. Terwijl onder auspiciën van de VVD de immigratie naar Nederland een ongekende omvang bereikte, hield hij zonder blozen vol dat de VVD fractie een hardere lijn wil zien van het kabinet. Azmani was zeer negatief over de 'NGO-bootjes'. De 'NGO-bootjes ondermijnen de afspraken met onze partners' aldus Azmani en hij wil 'paal en perk' stellen. Volgens hem zouden 'reddingsacties van migranten' moeten eindigen waar ze beginnen: 'In Noord-Afrika'.

Wanneer we Azmani's profiel op de website van de VVD bekijken dan zien we een uiterst interessant rechts verhaal. Na de blunderacties van Dijkhoff kan het zomaar eens zijn dat de Marokkaanse Fries meer naar voren wordt geschoten als een van de spitzenkandidaten van Rutte's partij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties