Belachelijk: Bart van U. vermoordde politica Els Borst, maar krijgt nu geen celstraf

Geen categorieapr 13 2016, 17:00
Gerechtigheid in Nederland? Vergeet het maar. Vandaag werd duidelijk dat moordenaar Bart van U. straffeloos een politica mag vermoorden. De man krijgt alleen tbs, en géén celstraf.
Sommige gerechtelijke uitspraken lijken wel eens symbool te staan voor alles wat er mankeert aan de rechtstaat Nederland, waar we anno 2016 kennelijk zelfs een moord op een politicus relativeren en voor die daad geen straf uitdelen:

Bart van U. krijgt geen celstraf, maar tbs met dwangverpleging voor het doden van oud-minister Els Borst in februari 2014 en zijn zus Loïs in januari 2015. Van U. is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De rechtbank acht in beide gevallen doodslag bewezen, zo bleek woensdag tijdens de uitspraak. De rechter vindt echter dat Van U. volledig ontoerekeningsvatbaar is vanwege zijn geestelijke stoornis. "De rechtbank heeft de verdachte leren kennen als iemand die 'leeft in een andere parallelle wereld'. Hij is psychisch ernstig ziek en extreem gevaarlijk voor de samenleving."

Ontoerekeningsvatbaar? Dat hij gek is, zal u mij niet horen ontkennen. Maar Bart van U. bleek bepaald geen zwakzinnige gedurende het strafproces dat tegen hem gevoerd werd. Hij hield hele pleidooien en kwam uit z'n woorden: deze man weet heus wel te beredeneren dat het niet oké is om mensen te vermoorden vanwege hun politieke overtuigingen of wat ze twintig jaar geleden deden toen ze nog belangrijk waren.
Ik mag dus hopen dat het openbaar ministerie in hoger beroep gaat. Bart van U. heeft een politieke moord gepleegd, en daar moeten we niet lichtzinnig over denken. Allereerst moet de rechtstaat laten zien dit soort daden altijd bestraft worden met de hoogst mogelijke sanctie: levenslang. Ten tweede moeten we eindelijk als maatschappij eens af van knuffelrechters die teveel empathie hebben met de daders, en te weinig rechtvaardigheidsgevoel bezitten.
Ik mag dus hópen dat het laatste woord over het strafproces tegen Van U. nog niet gesproken is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten