Belachelijk! Intocht Den Bosch verstoord met rookbommen

Belachelijk! Intocht Den Bosch verstoord met rookbommen

Geen categorienov 17, 15:00
Den Bosch kwam akelig dicht bij rellen tijdens de intocht van Sinterklaas vandaag. Pro- en anti-Zwarte Piet-demonstranten stonden gescheiden van elkaar maar toch werden er rookbommen in de demonstrantenvakken gegooid. Een paar honderd agenten waren op de been.
De Brabantse hoofdstad leek even het strijdtoneel te gaan worden waar 'de pietenkwestie' zou worden beslecht. Honderden agenten stonden paraat om de busladingen Kick Out Zwarte Piet-demonstranten te kunnen scheiden van de pro-pietengroepen. Die laatste riepen 'Schaam je kapot!' naar het KOZP-vak. Enige tijd later vlogen de rookbommen in de rondte, gegooid door pro-piet-betogers. Voetbalsupporters probeerden bij de anti-piet-demonstranten te komen maar dit werd verijdeld.
Beide kampen waren gefrustreerd. Ze mochten niet te dicht bij de route komen. Ondanks dat ze redelijk centrale plekken kregen toegewezen, zat er toch nog zo'n 15 meter tussen hen en de route.
En zo is het wéér het pro-pietenkamp dat negatief in het nieuws komt. Er lijkt een soort onheilige alliantie te zijn ontstaan tussen liefhebbers van de traditie, die snappen dat anti-piet-betogers een (Randstedelijke) minderheid zijn die hun wil op probeert te leggen, en lomp hooliganvolk dat zich alleen relevant denkt te kunnen maken door te gaan rellen. Dit fenomeen zien we op meerdere plekken in Nederland (vorig jaar Eindhoven, dit jaar ook Apeldoorn).
En het vervelende is dat zelfs als zijn het totaal verschillende groepen (met misschien hetzelfde doel), in de media worden ze op één hoop gegooid en zijn het 'pro-piet-betogers' die binnen de kortste keren te boek zullen staan als boze witte blanke racistische mannen. De oplossing zit hem in het actief distantiëren van de hooligans of hooligans bewustmaken van het effect van hun gedrag. Iets wat ik niet zo snel zie gebeuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten