Belachelijk: Niewsuur zet Ijsland neer als voorbeeld hoe de 'loonkloof' tussen man en vrouw te dichten

Geen categoriemei 06 2018, 8:02
Nieuwsuur heeft vaak mooie onderwerpen, zoals de bizarre financieringsconstructies voor moskeeën vanuit het buitenland, maar af en toe slaat het programma de plank volledig mis. In een artikel zette het Ijsland als voorbeeld neer hoe om te gaan met de zogenaamde 'loonkloof' tussen mannen en vrouwen. De NPO geeft hiermee ruimte aan een narratief dat fundamenteel verkeerd is.

"Ik was woedend, ik ging huilend naar huis." Na 9 jaar kwam gemeente-ambtenaar Jófridur Hanna Sigfússdóttir erachter dat ze veel minder verdiende dan een mannelijke collega die precies hetzelfde werk doet. "Ik kreeg 500.000 IJslandse kronen per maand. Hij 700.000."

Ze vroeg haar baas vervolgens om hetzelfde salaris. Maar na jaren strijd met advocaten nam de gemeente een voor Sigfússdóttir verbijsterend besluit. "Ze verlaagden het salaris van mijn collega naar mijn niveau, in plaats van mijn salaris te verhogen. Ik voelde me verschrikkelijk."

Dit is een voorbeeld uit het artikel en dus uit Ijsland waartegen nu 'hard opgetreden' wordt. Er is nieuwe wetgeving aangenomen waardoor het nu verboden is om dit soort praktijken uit te voeren. Daarmee schijnt het ook het eerste land te zijn en wordt het land nog net niet vereerd door Nieuwsuur.

Boekhoudexpert Árni Kristinsson gaat bedrijven langs en ondervraagt personeel en managers. "Waar zit je in de hiërarchie van het bedrijf? Welke vaardigheden zijn er vereist voor het werk? En hoeveel jaar werk je al voor het bedrijf?"

Kristinsson brengt met speciale software de salarissen in kaart. "Die gegevens worden in de software ingevoerd. Als een werknemer onder of boven het gemiddelde zit, wordt hij met rood gemarkeerd. Je moet argumenten hebben waarom je iemand een bepaald salaris betaalt."

Het erge is dat de NPO (ook andere zenders hoor) het valse narratief over de zogenaamde 'loonkloof' in stand houdt. Financieel journalist, Arno Wellens, kreeg het bij RTL Late Night al eens zwaar te verduren, omdat die daar recht voor zijn raap zei dat de loonkloof niet bestaat. Je wordt dan aangevallen door een menigte opiniezombies die niets anders kunnen verdragen dan bevestiging van het valse narratief.
Het komt niet alleen omdat je man of vrouw bent, dat is een heel klein onderdeel, maar het komt vooral door de keuzes die je maakt als mens en vrouwen maken nu eenmaal andere keuzes in hun loopbaan, waardoor ze gemiddeld genomen over de hele linie minder verdienen. Maar dat is veel complexer dan de bewering dat het komt omdat ze een vrouw zijn.
Daarnaast is discriminatie verboden, ook op basis van geslacht. Het is dus belachelijk dat er 'nieuwe wetgeving' moet komen. Het is vooral symbolisch dan en dan ook nog eens een symbool voor een vals narratief.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten