Belgische minister geeft toe: "Eén persoon blunderde in zaak el-Bakraoui"

Geen categoriemrt 25 2016, 20:00
De Belgen nemen eindelijk iets van verantwoordelijkheid. Het slechte nieuws? Ze doen dat natúúrlijk door de schuld af te schuiven op één enkel persoon.
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jambon heeft vandaag in een debat met het parlement gezegd dat er inderdaad grote fouten zijn gemaakt in de zaak el-Bakraoui. El-Bakraoui is de Brusselse terrorist die vorig jaar gedeporteerd werd uit Turkije omdat men hem ervan verdacht dat hij zich aan wilde sluiten bij ISIS.
De Turken stuurden El-Bakraoui daarom naar Nederland, waarna hij op eigen houtje terugging naar België. Hij werd totaal niet in de gaten gehouden en mocht gaan en staan waar hij wilde.
Toen bekend werd dat El-Bakraoui betrokken was bij de aanslagen in Brussel, en dat hij gedeporteerd was door Turkije, probeerden Nederland en België de schuld in de schoenen te schuiven van Turkije. Helaas voor de Nederlandse en Belgische regering trapt niemand daar in. Het is namelijk bekend dat de Turken Nederland op de dag van de deportatie informeerden met een "heel urgent" briefje. Dat betekent dat er iets serieus aan de hand is. De Nederlanders negeerden die informatie echter.
En dat is niet alles. Zoals minister Jambon van België nu uitlegt kreeg België nog meer, en vooral meer specifieke, informatie van de Turken:

Jambon doelt op een Belgische verbindingsofficier in Turkije. Die kreeg op 26 juni vorig jaar van de Turken bericht dat el-Bakraoui was aangehouden aan de Turks-Syrische grens. Vervolgens deed hij wekenlang niets met die informatie.

Het goede nieuws: de Belgen nemen iets van verantwoordelijk. Het slechte nieuws: dat doen ze door het in de schoenen te schuiven van één persoon en door te ontkennen dat het een systematisch probleem is.
Dat is leuk geprobeerd van Jambon en zijn vrienden, maar helaas voor hen trapt niemand daar in. Het feit is namelijk dat er hele buurten zijn in België waar terroristen het voor het zeggen hebben en/of veilig kunnen onderduiken. Daarnaast hebben we deze week gezien dat ze ook aanslagen kunnen plegen: ze kunnen met bommen een vliegveld inlopen, en vervolgens tientallen onschuldige mensen de dood injagen.
Dat is wel degelijk een systematisch probleem, en het bewijst dat de Belgische autoriteiten geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. En Jambon? Die is alleen maar bezig om zijn eigen hachje te redden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten