Berichten Trouw waren nep, maar shariawijk niet

Geen categoriedec 28 2014, 11:00
Multiculturalisten stonden van de week te springen toen bleek dat Trouw-journalist Perdiep Ramesar allerlei kritische bronnen hadden verzonnen. Maar Ramesar heeft niet verzonnen dat de Schilderswijk vol ISIS-fanboys zit.
Er is al veel geschreven over dagblad Trouw, dat met het schaamrood op de kaken moest bekennen dat hun journalist Perdiep Ramesar ondanks allerlei waarschuwingen heel veel onzin neergepend had voor het van oorsprong christelijke dagblad. Het venijn ging 'm vooral zitten in een reportage die Ramesar had gemaakt over de Schilderswijk, waarin hij anonieme buurtbewoners liet beweren dat ze doodsangsten uitstaan, niemand zich nog veilig voelt, en dat de wetten van de jungle er gelden. De Schilderswijk, kortom, was een stukje ISIS-gebied in den vreemde.
De multiculturalisten zagen dus meteen brood in de pijnlijke erkenning van Trouw. Zie je wel! De islam is helemaal niet zo verderfelijk, en in de Schilderswijk valt het heus wel mee.
Tja. Was het allemaal maar zo simpel. Trouw is namelijk bepaald niet de enige die schreef over Schilderswijk. Anderen hebben ook onderzoek gedaan (wij bij De Dagelijkse Standaard bijvoorbeeld) en baseerden zich wél louter op de feiten. Zij konden zich vinden in het beeld dat Ramesar schetste. En niemand kan dat zo uitstekend opschrijven als Sylvain Ephimenco, die het in een opwelling van loyaliteit op overtuigende wijze opneemt voor zijn in diskrediet gebrachte werkgever:

Perdiep heeft inderdaad grove en onvergeeflijke fouten gemaakt en had beter gecontroleerd moeten worden. Maar ook al verzon hij geregeld bronnen, dan wil dat nog niet zeggen dat de context waarin de spookbronnen werden opgevoerd ook uit zijn duim is gezogen.

Neem nou de beruchte schets die Ramesar maakte over de Haagse Schilderswijk. Misschien geen shariawijk inderdaad, maar wel een buurt waar de meest weerzinwekkende demonstratie van het jaar heeft plaatsgevonden afgelopen zomer. Tientallen duistere figuren paradeerden in de Schilderswijk met hun zwarte vlaggen. Geen toeval dat dit op die plek gebeurde, dunkt me. Ze betuigden hun steun aan de koppensnellers, verkrachters en slavendrijvers van de Islamitische Staat. [...] Wat ik toen dacht? Dat de naam 'shariawijk' nog te mild was voor dit Haagse jihadistische bolwerk.

Hier heb ik eigenlijk nog vrij weinig aan toe te voegen. Dat Ramesar veel onzin schreef, maakt niet dat alle onderwerpen die hij ooit heeft aangeraakt ook voor de volle honderd procent onzin zijn. Zeker niet als er een hoop andere ernstige dingen over gezegd en geschreven zijn door journalisten die hun vak wél verstaan.
En dat betekent dat de Schilderswijk helaas niet ineens een hele fijne wijk geworden is om te wonen. Het radicale islamisme wat jongeren aanzet zich enorm te misdragen of zich zelfs bij ISIS aan te sluiten, bestaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten