shutterstock 1651984582

'Beschermende muur om ouderen' werkt voor geen meter: 5.300 hoogbejaarden besmet met coronavirus

Geen categorieapr 16 2020, 8:00
En weet je wat zo gek is? Het lijkt de overheid eigenlijk geen reet uit te maken. Die ouderen zijn ziek. Tja. Jammer dan. In de meeste gevallen worden ze niet eens meer behandeld op de IC als de symptomen echt ernstig zijn.
Frederiek Weeda is als journalist werkzaam voor het NRC Handelsblad. Ja, ja, ik weet het. Normaal gesproken zijn dat allemaal fopjournalisten en geen echte onderzoeksjournalisten met de moed (en de wil) om voor de overheid onwelgevallige feiten te delen met hun lezers.
Schokkend genoeg heeft Frederiek echter wel degelijk wat belangrijk en controversieel feitelijk nieuws online gezet. Op Twitter laat ze namelijk weten dat uit cijfers van Verenso, specialisten ouderengeneeskunde, blijkt dat 1 op de 23 van alle verpleeghuisbewoners besmet is met het nieuwe en dodelijke Chinese coronavirus.
Het gaat dan in totaal om minstens 5.300 verpleeghuisbewoners.
https://twitter.com/frederiekweeda/status/1250453787803820033
Dat zijn ronduit schokkende cijfers. Volgens premier Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM is de Nederlandse corona-strategie er immers op gericht om ouderen en andere kwetsbaren te beschermen. Als dat zo is faalt dat beleid op vreselijke wijze.
En ja, ik schrijf "als" dat zo is. Want ik twijfel daaraan. Als ze het werkelijk zo belangrijk vonden om ouderen te beschermen dan zouden ze er op zijn minst voor zorgen dat de mensen die hen verzorgen bescherming hebben, zo niet voor zichzelf dan tenminste zodat ze ouderen niet besmetten als ze het virus zelf al hebben. Maar zoals Frederiek ook stelt, op basis van Verenso, is dat niet het geval. Het personeel wordt "te weinig beschermd." Dit betekent dat het personeel zelf ziek kan worden en die ziekte vervolgens door kan geven aan verpleeghuisbewoners.
Met andere woorden, ouderen mogen geen bezoek van hun kinderen en kleinkinderen, maar zijn wel besmet omdat de verzorging het nieuwe coronavirus binnen brengt. En het lijkt het kabinet niets te bommen.
Omdat de gezondheid van ónze lezers ons wél kan bommen hebben wij gepartnerd met Stil.nl om u in staat te stellen om -- ondanks de zogenaamde schaarste waar minister Hugo de Jonge het gisteren over had -- tóch beschermende mondkapjes aan te kunnen schaffen. Overal adviseren overheden burgers om mondkapjes te dragen. In België, Amerika en Duitsland, bijvoorbeeld. In veel andere landen is het dragen ervan zelfs verplicht (Oostenrijk, Turkije). Volgens De Jonge is er een "schaarste," maar die is er alleen als je je afhankelijk opstelt van onze luie regering. Als je op onze eigen ondernemers vertrouwt zijn er juist wél genoeg mogelijkheden. Via Stil.nl kun je voor 29,95 euro 20 beschermende mondkapjes kopen. Voor 39,95 euro heb je zelfs 10 KN95-mondkapjes. Want ja, ze werken wel degelijk. Ze vertragen de verspreiding van het virus én verminderen mogelijk zelfs de ernst van de besmetting. Daarom zeg ik: doen!
Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten