Betweters zeuren weer: 'Er is te veel snoep op school!'

Geen categoriemei 09 2016, 8:00
Wat ben ik dankbaar dat mijn schooltijd al jaren (en jaren, en jaren) achter me ligt zeg. Wat moet het een ellende zijn om tegenwoordig naar school te gaan, met al die betweters die ervan overtuigd zijn dat ze jou moeten opvoeden in plaats opleiden.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eist dat snack- en frisdrankautomaten per direct in de ban doen. Scholieren zouden namelijk te ongezond leven.

Het aantal snack- en frisdrankautomaten op middelbare scholen is de afgelopen jaren weliswaar iets afgenomen, maar nog steeds heeft 83 procent van de scholen een frisdrankautomaat en in 70 procent van de gebouwen staat een snackautomaat.

Op het mbo is dat blijkbaar nog vaker het geval (in 85% en 91% van de vestigingen), en daar is de RIVM absoluut niet blij mee. En dus eist het Rijksinstituut dat scholen zich razendsnel conformeren aan de nieuwe waarden: waarden die niet bestonden toen ik naar school ging. Vreemd genoeg waren er toen absoluut geen problemen met dit soort automaten.
Maar ja, de grote boze overheid denkt alles beter te weten en intervenieert zelfs waar er geen problemen zijn. Nog even en het wordt supermarkten verboden om dit soort producten te verkopen, dit allemaal onder het motto dat de overheid het beter weet.
Ik heb hier onderhand helemaal genoeg van. De opvoeding is een taak van ouders, niet van scholen, en al helemaal niet van het Rijksinstituut (wat een enge naam, trouwens). Het staat scholen vrij om dit soort automaten te hebben, en het staat kinderen vrij om daar vervolgens af en toe iets uit te halen. Als dat ongezond voor ze is is het aan ouders om hun kinderen goed genoeg op te voeden zodat ze weten dat wat ze doen onverstandig is en dat ze het tot een minimum moeten beperken.
Het Rijksinstituut (de rillingen lopen me alweer over het lijf) heeft daar verder niets mee te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten