Bizar: Belgische gevangenissen lieten terroristen via smartphones communiceren met ISIS-strijders in Syrië

Bizar: Belgische gevangenissen lieten terroristen via smartphones communiceren met ISIS-strijders in Syrië

Onze zuiderburen hebben een niet al te streng gevangenisregime voor terroristen, zo blijkt uit verhalen die verschijnen in de Belgische pers en praten over wantoestanden ...

Mocht je als ISIS-aanhanger in de cel belanden wegens het uitvoeren van terroristische activiteiten, dan kan je maar beter worden gevangengezet in België. Dat blijkt vandaag uit berichten die de Belgische overheid per ongeluk zelf naar buiten heeft gebracht. Men houdt er een bijzonder soepel regime op na voor gedetineerden die achter slot en grendel zitten vanwege terroristische daden, zo schrijft De Tijd.

Normaalgesproken hoort bij gevangenschap ook een totale internetdroogte. Maar terroristische criminelen mochten in België gewoon op social media:

"Er staat dat terrorismegedetineerden smartphones te pakken krijgen in de gevangenis. Ze kunnen daarmee versleutelde berichten versturen via apps, zoals Whatsapp en Viber. Ze gebruiken die niet alleen om familie te contacteren, maar ook om ‘contact te onderhouden in extremistische/terroristische en criminele milieus, zowel in België, ook in de gevangenis, als in het buitenland (soms zelfs in jihadistische regio’s)’."

Die "jihadistische regio’s" zijn dus gebieden in Syrië die - op het moment van het contact - in handen waren van ISIS. En dat is natuurlijk nog wel een beetje erger dan wat WhatsApp-berichtjes uitwisselen met vrienden en familie.

Maar dat is niet het enige, want - en nu komt het - behalve smartphones werden er ook verboden wapens aangetroffen. Zelfs de allerzwaarste gevangenen konden die gewoon in hun cel houden.

Kortom: het is echt een enorme puinhoop bij onze zuiderburen die kennelijk niet in staat zijn om terroristische gevangenen ook daadwerkelijk te behandelen als terroristische gevangenen. We hebben het hier niet over sneue tasjesdieven of mensen die de belastingdienst voor een paar honderd euro om de tuin hebben geleid. Nee, dit zijn echt doorgewinterde en gevechtsklare mafketels die vastzitten omdat ze aanslagen hebben gepleegd of van plan waren een aanslag te plegen. Die geef je geen soft regime en een smartphone, maar de strengst mogelijke bewaking en nul privileges. Geen telefoons, geen contact met de buitenwereld, en al helemáál geen wapens. Slechts water en brood om te eten en een pot om in te poepen, en bij overtreding van dat beleid volgt de isoleercel.

Echt, ongelooflijk dit. Het Goede Doel had dus gewoon gelijk toen de popgroep België al in 1983 romantisch beschreef als een land waar iedereen lacht en zachte woorden spreekt...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties