Bizar: linkse NOS laat gehersenspoelde Brit 'bewijzen' dat Noord-Korea eigenlijk geweldig is

Geen categoriesep 01 2017, 12:00
"Noord-Korea wil uiteindelijk een vredesakkoord, daar ben ik van overtuigd".
De NOS toont zich weer eens van haar meest linkse kant, in een poging om Nederland 'te laten zien' dat het land onder leiding van de knettergekke nucleaire baby Kim Jong-un misschien toch niet zo slecht is. Ik zou het niet kunnen verzinnen.
Onder het mom van de vraag "Werken sancties tegen Noord-Korea eigenlijk wel?" krijgt een Brit het woord over de communistische heilstaat. Het is echter niet zomaar de eerste de beste Brit die hier het woord krijgt, natuurlijk. Het gaat om Roger Barrett, een Brit die al jarenlang als een van de weinigen het 'privilege' geniet om te mogen handelen met het streng geïsoleerde land en daarbij er ook bezoekjes mag brengen. Dit heeft meneer te zeggen:

De vraag is of nieuwe en zwaardere sancties Kim Jong-un nog wel zullen treffen.
De Britse handelaar Roger Barrett denkt van niet. Hij doet al sinds 1994 zaken in Noord-Korea en kent de gesloten dictatuur als geen ander. "Ik ben recentelijk nog in Pyongyang geweest en heb daar zelf gezien dat de sancties niet werken. De Noord-Koreanen zijn steeds inventiever geworden in het ontwikkelen van elektronische systemen, om mee te betalen bijvoorbeeld", vertelt hij tegen correspondent Marieke de Vries. "De detailhandel, elektronica, alles is zoveel verder dan toen ik er vijf jaar geleden was."

En wat verderop doet hij nog een duit in het zakje van het totalitaire regime van de gezalfde leider:

Barrett zegt dat de hoofdstad lang niet de enige ontwikkelde plek is in het land. "Pyongyang is natuurlijk het uithangbord, maar er zijn speciaal geplande economische zones, overal in het land. Wat bereikt is in Pyongyang, kan op andere plekken in het land ook bereikt worden, mits ze wat aanmoediging en ademruimte krijgen."

'Goh, dat klinkt toch eigenlijk best als een oké land, jammer dat we ze zo gemeen behandelen' is de gedachte die onze fijne staatsomroep met dit smerige stukje linkse propaganda natuurlijk teweeg wil brengen. Volgens mij snappen ze daar bij de redactie nog niet helemaal hoe dit land in elkaar zit: slechts een zéér select groepje buitenlanders heeft toegang tot die knettergekke land, en die worden dan ook zorgvuldig geselecteerd en gehersenspoeld. Natúúrlijk heeft deze kerel niets dan lof voor het regime van de Kims: één negatief woord over de Verheven Leider en de poorten van Noord-Korea blijven net zo gesloten voor hem als voor de rest van de wereld. Je gaat me niet vertellen dat de NOS dat niet inziet.
Maar áls je zo'n man aan het woord laat, wees dan ook zo 'objectief' - want dat claimt de NOS altijd te zijn - om er óók bij te vermelden dat die ervaringen van Barrett nou niet echt terug te zien zijn in de cijfers over het land, die laten zien dat er nog steeds massa's aan Noord-Koreanen verhongeren, simpelweg omdat ze niet in die geweldige 'speciaal geplande economische zones' wonen. Sterker nog: toeristen die het voor elkaar hebben gekregen om iets meer te zien dan het standaard propagandarondje door Pyongyang, konden moeilijk woorden vinden voor de armoede die ze daar aantroffen.
Maar dát vermeldt onze 'onpartijdige' staatsomroep er natuurlijk niet bij. Wat een verrassing toch weer!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten