Bizar: scholieren vieren kampioenschap Feyenoord met Hitlergroet

Geen categoriemei 19 2017, 16:00
Deze scholieren kunnen nog wel wat geschiedenislessen gebruiken.
Het kan niemand ontgaan zijn: na 18 jaar werd Feyenoord deze week eindelijk weer kampioen. Een prachtige prestatie van de Rotterdamse club, die door vele fans uitbundig wordt gevierd. Helaas gaan sommige "fans" daarbij véél, maar dan ook véél te ver. Deze vijf scholieren uit Gouda vonden het namelijk nodig om een foto te maken waarop ze vrolijk de Hitlergroet brengen.
Dat is natuurlijk te triest voor woorden. Deze jongeren gingen in Feyenoordkleding naar hun examens, maar kennelijk hebben ze in hun hele middelbareschooltijd niets opgestoken over de Tweede Wereldoorlog. Ja, natuurlijk is "Joden" een bijnaam voor Ajax die ook door Ajax-fans zelf wordt gebruikt. Maar dat is geen excuus om een nazi-groet te maken. De Hitlergroet heeft immers niets te maken met voetbal, maar is het symbool van een ideologie die miljoenen doden op zijn geweten heeft en de Joodse gemeenschap van Europa grotendeels uitroeide in vernietigingskampen.
Jongeren die dit doen, verdienen een enkele reis terug naar de schoolbankjes voor een les geschiedenis. Rotterdam heeft nota bene bijzonder zwaar geleden onder de nazi's: de stad werd volledig platgebombardeerd door de Duitsers in 1940. Het is te gek voor woorden dat "supporters" van Feyenoord vervolgens een Hitlergroet brengen. Het slaat nergens op en het is bovendien bijzonder kwetsend voor mensen die familieleden hebben verloren in de oorlog. Er is helemaal niets mis mee om trots te zijn op je club, maar met deze actie maken deze tieners zichzelf én hun club belachelijk.
Op Facebook is de bewuste foto al meer dan honderd keer gedeeld, en ook de reacties spreken schande van deze bizarre actie. Het is te hopen dat deze scholieren de domheid van hun actie inzien, en wat historisch besef opdoen voordat ze de middelbare school verlaten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten