Moedig: Sinterklaascomité Amstelveen weigert te buigen voor verplichte roetpiet

Geen categoriemei 19 2017, 15:20
Het comité dat al jaren de Sinterklaasintocht in Amstelveen organiseert, heeft besloten er definitief mee te stoppen. Ze weigerden te buigen voor druk van de gemeente om naast Zwarte Piet ook roet- en anders gekleurde Pieten te betrekken bij de intocht.
Het Sinterklaascomité van Amstelveen staat pal voor het traditionele Sinterklaasfeest zoals iedereen het kent – mét Zwarte Piet. De gemeente Amstelveen wilde echter dat er bij de intocht voortaan ook kleur- en roetveegpieten zouden meelopen. Daar wilde het Sinterklaascomité niet aan meewerken – ze organiseren de intocht liever helemaal niet, dan het kinderfeest te verpesten met rare roetveegpieten.
Voorzitter Harry Tros vertelde vorig jaar al waarom hij niets ziet in de komst van alternatieve Pieten:

"Wij houden het traditioneel," zei Harry Tros tegen Rtva. "Het gaat om de magie van het kinderfeest. Bij roetveegpieten zie je zo dat het Ome Wim of buurvrouw Nicole is. Aangezien het overgrote deel van onze pieten ook uit Amstelveen komt, zou de herkenning bij al die kinderen langs de weg en op het Stadsplein wel erg groot worden."

Het is natuurlijk belachelijk dat het zo loopt. Dit comité organiseert de Sinterklaasintocht al jaren, en plotseling begint de gemeente zich ermee te bemoeien. Er moesten per sé naast de Zwarte Pieten óók gekleurde- of roetpieten meelopen. Dat het Sinterklaascomité zelf daar helemaal niet op zat te wachten, maakte de gemeente niets uit. Gevolg: het comité is het zo zat, dat ze het bijltje erbij neergooien. Hebben de pietenhaters nu hun zin?
De gemeente mag nu op zoek gaan naar een nieuwe organisatie zodat er alsnog een intocht kan worden georganiseerd voor de kinderen in Amstelveen. Daarbij zullen dan roetveeg- en gekleurde pieten meelopen. Het comité dat jarenlang het Sinterklaasfeest verzorgde, staat voortaan buitenspel. Dieptriest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten