Blok en Turkse minister Cavusoglu ontmoeten elkaar: "Gesproken over zo spoedig mogelijk uitwisseling ambassadeurs"

Blok en Turkse minister Cavusoglu ontmoeten elkaar: "Gesproken over zo spoedig mogelijk uitwisseling ambassadeurs"

Verstandig beleid.

Minister Blok liet gistermiddag weten dat hij vrijdag voor het eerst in tijden een ontmoeting had gehad met zijn Turkse collega, Mevlüt Çavuşoğlu.

"Vandaag in Wenen eerste ontmoeting met Turkse collega gehad na normalisering diplomatieke betrekkingen," aldus Blok op Twitter. "Gesproken over zo spoedig mogelijke uitwisseling van ambassadeurs. Daarna zullen we elkaar snel weer ontmoeten."

Natuurlijk waren er meteen twitteraars bij om Blok te veroordelen vanwege deze ontmoeting, maar dat is je reinste gekkigheid. Het dient werkelijk geen enkel Nederlands doel om de banden met Turkije definitief te verbreken... of om deze ruzie voort te zetten.

Het doel van het buitenlands beleid is om de belangen van Nederland te dienen. Dat is het enige doel dat Blok heeft -- en moet hebben. In dat opzicht slaat het volstrekt nergens op om quasi-principieel op te treden. Het gaat erom dat je je eigen belangen verdedigt, punt.

In dit geval is het helder voor iedereen met ook maar iets van gezond verstand dat Nederland meer gediend is bij een goede relatie met Turkije dan een slechte (of een niet-bestaande). De conclusie is dan ook dat Bloks handreiking aan de Turken volstrekt terecht is. Turkije en Nederland moeten de banden aanhalen, en elkaar weer op een normale manier behandelen. Die ambassadeurs moeten zo snel mogelijk uitgewisseld worden, en klaar.

Dit betekent niet dat de twee landen geen conflicten met elkaar kunnen hebben. Ook dat hoort soms bij het beschermen van je belangen. Maar helemaal geen officiële relatie hebben dient niemands belangen; die van Nederland niet, en ook die van Turkije niet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer