Boem! Demissionair kabinet maakt sigarettenautomaten illegaal. Vanaf 2022 moeten ze weg zijn

Boem! Demissionair kabinet maakt sigarettenautomaten illegaal. Vanaf 2022 moeten ze weg zijn

Het demissionaire kabinet gaat stug door met het nemen van allerlei maatregelen die al dan niet op steun vanuit de kiezer kunnen rekenen.

Je zou denken dat een demissionair kabinet er eerst en vooral is om de boel een beetje in de gaten te houden tot er een nieuw kabinet is. Helaas, het demissionaire kabinet Rutte II denkt daar heel anders over. De regering gaat namelijk stug door met het nemen van allerlei maatregelen, ja, ook als die maatregelen helemaal niet gesteund worden door de kiezer.

Sigarettenautomaten gaan verdwijnen uit de horeca, en supermarkten en tankstations moeten zorgen dat rookwaar uit het zicht van de klanten liggen. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. Het verbod gaat in 2022 in. Supermarkten moeten al in 2020 maatregelen treffen. Hiervoor is gekozen omdat het voor grote winkels gemakkelijker is om sigaretten buiten zicht te leggen, zei Van Rijn in het Radio 1 Journaal. Het verbod geldt niet voor tabakszaken.

Van Rijn legt uit waarom hij deze vergaande stap neemt:

"Roken is erg ongezond en het is belangrijk dat we ingrijpen om onze jeugd te beschermen. Dat vind ik mijn taak als staatssecretaris van Volksgezondheid. We moeten vooral jongeren helpen om van het roken af te komen en zorgen dat ze niet gaan roken."

Dat het ongezond is klopt. Maar dat maakt het niet automatisch een taak van de overheid om mensen tegen zichzelf te beschermen. Sterker nog, als je daar eenmaal mee begint kun je wel bezig blijven. Nog even en eten bij McDonalds en Burger King mag ook niet meer omdat de boven-ons-gestelden in Den Haag besluiten dat het niet goed voor ons is.

Er zijn zeker goede argumenten om de tabaksindustrie aan te klagen. Tabaksproducenten hebben de boel voorgelogen en bedrogen. Dat is algemeen bekend en dat zal tijdens een toekomstige strafzaak ongetwijfeld ook bewezen worden. Maar dat betekent niet dat we roken dus maar helemaal moeten verbieden, en ja, dat is natuurlijk precies waar dit de aanzet toe is. Uiteindelijk willen deze mensen sigaretten helemaal illegaal verklaren, net zoals heroïne en drugs.

Een grote fout. Sigaretten zijn inderdaad ongezond en tabaksbedrijven moeten gedwongen worden om openheid van zaken te geven over de daadwerkelijke effecten van roken. Er moet ook voor gezorgd worden dat bepaalde stoffen die extra verslavend werken uit de producten gehaald worden. Dat kan allemaal geregeld worden. Maar het helemaal juridisch uitbannen is in de praktijk niet alleen onmogelijk, het druist ook nog eens in tegen de principes van vrijheid; principes die we in Nederland allemaal zeggen te delen. Als mensen zichzelf willen vergiftigen, tja, dat recht hebben we nu eenmaal. Ja, ook als politici het beter denken te weten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer