Ruzie! EU beveelt Zwitserland om eurofiel akkoord aan te houden

Geen categoriejul 01 2019, 19:00
Tussen Zwitserland en de EU is langer spraken van groeiende irritaties. De huidige president van Zwitserland, Ueli Maurer, is echte euroscepticus. Dit zorgt uiteraard voor botsende belangen tussen het kleine Zwitserland en het grote Brussel. Vooral nu Zwitserland wil onderhandelen over een al gesloten akkoord.
Ook erkent de EU sinds vandaag de Zwitserse aandelenbeurs Six niet meer als gelijkwaardig. Dit symboliseert de huidige relatie tussen Zwitserland en de EU. Al jaren verslechtert de relatie, al vijf jaar onderhandelen de twee over een 'raamakkoord' dat zou moeten leiden tot een nieuw structuur voor onderlinge betrekkingen. Echter lopen al vijf jaar lang de onderhandelingen niet bepaalt soepel, en nu wil Zwitserland het akkoord dat is getekend in december van 2018 dus openbreken en opnieuw bespreken. Dit tegen het zere been van de EU.
Dit jaar zijn er verkiezingen in Zwitserland, de EU vreesde al dat de eurosceptische president niet zo makkelijk zal instemmen met het akkoord. De vrees is terecht geweest, president Maurer eist nu een uitzonderingspositie op de fundamentele interne marktregels van de EU. Regels die als dictaten voor ons gelden, maar de Zwitsers accepteren deze simpelweg niet. Een uitzonderingspositie en überhaupt de mogelijkheid tot onderhandelingen hiervoor heeft de EU al eerder geweigerd aan het Verenigd Koninkrijk.
Als de Zwitsers dit wel krijgen en de Britten dan slaat de EU natuurlijk een enorme flater, en dat ze weten ze in Brussel. Vandaar de paniek en de poging tot een 'sanctie' op de aandelenbeurs Six. Die overigens zo blijkt aan het einde van de eerste dag niet negatief uitviel voor de Zwitsers.
De EU hoopte dat Zwitserland meer leek op het altijd maar mee buigende land Noorwegen. De Zwitsers staan bekend als onderhandelaars en de EU merkt dat ze toch niet zo sterk staan als dat ze ons proberen wijs te maken.
Voor eurosceptici binnen de EU is dit een interessante ontwikkeling. Al tijden roepen zij dat je helemaal geen unie hoeft te vormen voor handel, iets wat de Zwitsers als jaren laten zien. Wellicht dat de Britten ook nog wat zullen leren van de Zwitsers als het gaat om onderhandelen, want dit soort ontwikkelingen kan de EU op dit moment niet goed hebben. De eurosceptische geluiden worden met de dag luider.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten