Boris Johnson zet zijn zinnen op het premierschap, en heeft alvast één volgeling...

Geen categoriejun 25 2016, 21:00
Nu premier David Cameron bekend heeft gemaakt om vlak na de zomer het veld te zullen ruimen, ziet één man zijn kans schoon: dat is natuurlijk voormalig burgemeester van Londen Boris Johnson.
De Conservatieven zitten binnen enkele maanden zonder politiek leider, en het Verenigd Koninkrijk zonder minister-president. Na de 'Brexit' is dat natuurlijk een kolfje naar de hand van parlementslid Boris Johnson, die na 8 jaar aan het hoofd te hebben gestaan van hoofdstad Londen het nu wil gaan proberen voor het hele Verenigde Koninkrijk. Vooruitlopend op een zomerse campagne voor het partijleiderschap, inspecteert Johnson zijn kansen.
Boris Johnson was namelijk één van de weinige Tory-leiders die zich achter de Brexit schaarde. In zijn gedachten heeft hij gezaaid door kamp Leave met ziel en zaligheid te ondersteunen, en is het nu tijd om te oogsten. Door het premierschap te winnen.
Eén man lijkt al bereid te zijn hem te steunen: Michael Gove. Evenals Johnson is Gove onderdeel van Cameron's kabinet, en als één van de weinigen schaarde ook Gove zich onder de Leave-stemmers. Samen willen ze nu het partijleiderschap naar zich toe trekken:

"Boris Johnson and Michael Gove are preparing a “dream team” bid to take control of the leadership of the Conservative Party in the wake of the most dramatic week in modern British political history."

Aldus The Telegraph, die lezers er ook nog maar eens aan herinnert dat Johnson z'n campagne eigenlijk gisteren al begonnen was:

"In a statesmanlike address from the Vote Leave headquarters, Mr Johnson positioned himself as a Prime Minister in waiting by urging unity in the nation and speaking of the bright future that now awaits an outward-looking Britain."

Boris is niet de enige die zich klaarmaakt om Cameron op te volgen. Naar verluid bereidt ook Minister van binnenlandse zaken Theresa May een 'run' voor, en het is ook niet uitgesloten dat George Osborne - Camerons rechterhand - zichzelf beschikbaar stelt.
We gaan het zien, de komende weken. Laten we hopen dat de Conservatieven een korte, gepassioneerde, maar geen verbitterde strijd zullen voeren. Want laten we eerlijk zijn: zij zijn de enige partij die momenteel het Verenigd Koninkrijk fatsoenlijk kunnen besturen. Labour heeft een antisemiet als leider, en UKIP is meer bezig met ruziemaken.
Laat mij dus besluiten met een welgemeend: 'Godspeed, Boris!'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten