Boulevardkrant Bild kiest voor asielzoekers en neemt stelling tegen extreemrechtse hooligans

Boulevardkrant Bild kiest voor asielzoekers en neemt stelling tegen extreemrechtse hooligans

Bild Online-hoofdredacteur Julian Reichelt vindt het de normaalste zaak van de wereld dat zijn krant asielzoekers verdedigt. Ja, ook als hem dat lezers kost.

De als rechts bekendstaande Duitse krant Bild heeft het onlangs in een redactioneel commentaar gepassioneerd opgenomen voor asielzoekers (uit met name het Midden-Oosten), die naar Duitsland komen vanwege oorlogen (en vervolgingen) in hun eigen land. De reden dat die krant dit doet? Rechts-extremisten zijn de afgelopen weken helemaal losgegaan in ons buurland. Zo braken er gewelddadige rellen uit bij een anti-immigratie demonstratie. Ook werd er een asielzoekerscentrum afgebrand.

De demonstratie liep uit op een harde confrontatie tussen leden van extreemrechts en de politie. Hooligans gooiden onder andere vuurwerk en bierflessen naar agenten. Een dag later ging rechtse radicalen langs bij een leegstaand gebouw dat in een asielzoekerscentrum verbouwd zou worden. Zij waren het daar niet mee eens en brandden het gebouw helemaal af; het is nu onbewoonbaar.

Zoals hij vanmorgen uitlegde bij het programma Buitenhof vindt Bild Online-hoofdredacteur Julian Reichelt dat volstrekt onacceptabel. Sterker nog, hij spreekt van een nationale 'schande' waar geen enkele Duitser zich goed bij voelt. Elsevier bericht:

Volgens de Bild-man gaat het niet alleen om de protesten zelf. Ook de reactie van de Duitse politiek was 'onderdeel van die schande'. 'Men liet het gebeuren, er was niet genoeg politie om het tegen te houden, maar daarnaast vielen politici, van landelijk tot lokaal niveau, angstvallig stil, terwijl ze erbij stonden en ernaar keken. Men kwam niet snel genoeg in actie tegen dat soort geweld.'

Omdat de politiek het niet doet voelt Reichelt zich geroepen om zelf actie te ondernemen en zich publiekelijk uit te spreken tegen de rellende hooligans, en vóór de vluchtelingen die, op zoek naar een beter leven, naar Duitsland komen. Hoewel sommige anti-rechtse mensen dat ongetwijfeld verbazingwekkend zullen vinden vanwege Bilds conservatieve achtergrond denkt Reichelt daar heel anders over. In zijn ogen is het juist volstrekt normaal dat échte conservatieven zich hard maken voor compassie en mededogen:

Reichelt vindt het niet verrassend dat een conservatief dagblad als Bild het juist voor asielzoekers opneemt. 'Conservatief betekent ook dat je de waarden waarop onze maatschappij is gebouwd, wilt behouden....Eén van die waarden is compassie. Het enige juiste om te doen in deze situatie is mensen helpen. En wij vonden dat dit niet duidelijk genoeg door de politiek werd geuit.'

Op hun eigen website is Bild ondertussen een grootschalige actie gestart: "100 stemmen tegen vluchtelingenhaat." Deze actie houdt onder andere in dat 100 bekende Duitsers stand nemen tegen vluchtelingenhaat.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer