snapshot2

Boze benadeelde van minister Grapperhaus (CDA): "Zodanig gedragen dat vertrouwen in de advocatuur is geschaad!"

Geen categorienov 04 2017, 12:00
Er komen meer details binnen over de zaak die een benadeelde heeft aangespannen bij de Raad van Discipline vanwege vermeende "kwalijke" handelingen van huidige justitieminister Grapperhaus in de tijd dat hij nog advocaat was. Hij wordt in totaal op vier punten beschuldigd van ernstige integriteitsschendingen.
Het was al een tijdje bekend dat minister Ferd Grapperhaus niet met een schone lei zou kunnen beginnen aan zijn nieuwe functie als Minister van Justitie van Nederland: er loopt bij de Raad van Discipline nog een zaak tegen de voormalige advocaat vanwege vermeend niet-integer handelen bij een arbeidsrechtelijke zaak die speelde op de Zuidas.
Vandaag kwamen er meer details over die zaak naar boven, waarin Grapperhaus wordt verweten het vertrouwen in de hele advocatuur te hebben geschaad. De zaak draaide om het ontslag van Karim Aachboun, die door KPMG op een onheuse manier het bedrijf zou zijn uitgewerkt. Aachboun en KPMG vechten hun ontslagzaak uiteindelijk bij de rechter uit, waarbij Grapperhaus KPMG verdedigt - en aan het kortste eind trekt.
Maar bij die rechtszaak gebruikt Grapperhaus een rapport waarvan hij weet dat het niet met zorgvuldigheid en zorg is opgesteld, iets wat hem door Aachboun zeer kwalijk wordt genomen. Het Algemeen Dagblad schrijft:

"Maar Aachboun zit nog één ding dwars: het optreden van Grapperhaus. Want de advocaat heeft er volgens Aachboun in correspondentie blijk van gegeven dat hij wíst dat president van het gerechtshof Verheij niet over alle stukken beschikte toen hij oordeelde dat Aerts niet onder druk was gezet. Zo heeft hij de rechter in de ontslagzaak tegen Aachboun 'feitelijke onjuistheden' verstrekt.

Misleiding van een rechter door Grapperhaus, oordeelt Aachboun in september in zijn klacht, die bij de Raad van Discipline belandt. Volgens de klacht, die deze krant in bezit heeft, schond Grapperhaus in totaal vier gedragsregels rond integriteit die gelden voor advocaten. Grapperhaus heeft informatie verstrekt waarvan hij wist 'dat die onjuist' was. ,,Een en ander is niet alleen kwalijk', maar ook niet 'des advocaats', staat in de klacht. ,,Grapperhaus heeft zich zodanig gedragen dat het vertrouwen in de advocatuur is geschaad.''"

De zaak zal in februari voorkomen. Aachboun stelt dat hij er naar uitkijkt om Grapperhaus in de rechtszaal te zien voor de inhoudelijke behandeling van zijn klachtzaak. Grapperhaus zal een stuk minder optimistisch zijn: voor hem zal deze zaak nog maanden als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd hangen. Iets wat je als minister eigenlijk liever dus níét hebt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten