Break! De Vlamingen hebben weer een kabinet! Vlaams Belang buiten de deur gehouden

Break! De Vlamingen hebben weer een kabinet! Vlaams Belang buiten de deur gehouden

Bron: Shutterstock: Borka Kiss. De Vlaamse vlag

Dat is nog eens een unicum! België heeft zowaar eens niet meer dan een jaar nodig om een kabinet te vormen - oh nee toch niet, dit gaat om alleen om Vlaanderen. Voorlopig is een federale regering nog lang niet in zicht. N-VA heeft dus toch de klus kunnen klaren en een kabinet weten te realiseren, het cordon sanitaire op VB blijkt dus nog in stand te zijn.

De Vlaamse nationalisten gaan samen regeren in Vlaanderen met de christen democraten, CD & V en de Open VLD. De grote winnaar van de verkiezingen, Vlaams Belang, is succesvol uit een kabinetsdeelname gehouden. De partij van Tom van Grieken wist een monsteroverwinning te boeken door te stijgen van 3 naar 18 (!) zetels.

De vraag die laatste maanden de ronde deed was of de overige Vlaamse partijen bereid waren om het cordon sanitaire te doorbreken waar het VB al mee te maken heeft sinds 1989. Voor het eerst werd de partij uitgenodigd voor formatie gesprekken door de koning. Toch mocht dit niet baten voor Vlaanderen, Jan Jambon van N-VA heeft VB succesvol buiten de deur weten te houden.

Hoelang dit goed zal gaan is nog maar de vraag, in Duitsland wordt de AFD steevast genegeerd toch blijft er een explosieve groei mogelijk. Dit wordt ook verwacht voor het Vlaams Belang, met veel nieuwe, en jonge elan weten ze steeds meer mandaat te vergaren.

Voor nu lijkt er in ieder geval tijdelijk wat politieke rust te zijn in het deelgebied Vlaanderen. De toekomst blijft uiteraard ontzettend wispelturig voor de Belgen. Economische onzekerheid en een groeiend besef van Vlaams nationalisme zorgt voor enorme verdeeldheid in het land. Iets wat een toekomstige federale regering niet zomaar kan oplossen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties