shutterstock 1411162823

Break! De Vlamingen hebben weer een kabinet! Vlaams Belang buiten de deur gehouden

Geen categoriesep 30 2019, 14:00
Dat is nog eens een unicum! België heeft zowaar eens niet meer dan een jaar nodig om een kabinet te vormen - oh nee toch niet, dit gaat om alleen om Vlaanderen. Voorlopig is een federale regering nog lang niet in zicht. N-VA heeft dus toch de klus kunnen klaren en een kabinet weten te realiseren, het cordon sanitaire op VB blijkt dus nog in stand te zijn.
De Vlaamse nationalisten gaan samen regeren in Vlaanderen met de christen democraten, CD & V en de Open VLD. De grote winnaar van de verkiezingen, Vlaams Belang, is succesvol uit een kabinetsdeelname gehouden. De partij van Tom van Grieken wist een monsteroverwinning te boeken door te stijgen van 3 naar 18 (!) zetels.
De vraag die laatste maanden de ronde deed was of de overige Vlaamse partijen bereid waren om het cordon sanitaire te doorbreken waar het VB al mee te maken heeft sinds 1989. Voor het eerst werd de partij uitgenodigd voor formatie gesprekken door de koning. Toch mocht dit niet baten voor Vlaanderen, Jan Jambon van N-VA heeft VB succesvol buiten de deur weten te houden.
Hoelang dit goed zal gaan is nog maar de vraag, in Duitsland wordt de AFD steevast genegeerd toch blijft er een explosieve groei mogelijk. Dit wordt ook verwacht voor het Vlaams Belang, met veel nieuwe, en jonge elan weten ze steeds meer mandaat te vergaren.
Voor nu lijkt er in ieder geval tijdelijk wat politieke rust te zijn in het deelgebied Vlaanderen. De toekomst blijft uiteraard ontzettend wispelturig voor de Belgen. Economische onzekerheid en een groeiend besef van Vlaams nationalisme zorgt voor enorme verdeeldheid in het land. Iets wat een toekomstige federale regering niet zomaar kan oplossen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten