Terreur in Londen: busje rijdt in op mensen op London Bridge, steek- en schietpartij in nabijgelegen markt

Terreur in Londen: busje rijdt in op mensen op London Bridge, steek- en schietpartij in nabijgelegen markt

Een busje is zaterdagavond ingereden op voetgangers bij de London Bridge in de Britse hoofdstad, waarna volgens berichten meerdere mannen uitstapten en op de passanten begonnen in te steken. Ook elders in de stad zijn aanvallen gemeld: het lijkt dus om een gecoördineerd iets te gaan, en terreur is vrijwel zeker.

Update 01:55: Het is officieel: de Metropolitan Police noemt de aanvallen van zaterdagnacht bij de London Bridge en Borough Market terrorisme. Over de incidenten in Vauxhall, een stuk richting het westen, is verder niets meer bekend geworden: de kans bestaat dat het daar wel om een 'gewoon' incident ging.

Update 01:52: Premier Theresa May spreekt vooralsnog van een 'potentiële aanslag'. We zullen ongetwijfeld meer te weten komen in de loop van de nacht en dag.

Update 01:46: Je hoopt dat het eens niet zo zal zijn, maar het lijkt er steeds meer op dat de 'usual suspects' weer in beeld zijn: volgens meerdere getuigen schreeuwden de mannen in het busje "This is for Allah" toen ze uitstapten en op omstanders begonnen in te steken. Te triest voor woorden.

Natuurlijk zijn er ook al social justice warriors die de aanhangers van de Islam als de ware slachtoffers van deze gebeurtenissen zien. Ze zou best een punt hebben... als dit één keer was. Helaas is het niet meer bij te houden.

Update 01:40: Donald Trump heeft inmiddels gereageerd op de gebeurtenissen in Londen. Hij haalt in zijn tweet nog maar eens aan hoe zeer hij het inreisverbod voor risicolanden - dat binnenkort door het Amerikaans Hooggerechtshof zal worden bekeken - nodig acht om zijn land veilig te houden. Niet bepaald netjes om hier zo vroeg al een politiek slaatje uit te willen slaan, maar verder heeft hij natuurlijk voor de volle 100% gelijk.

Update 01:35: Dit alles komt luttele dagen voordat de Britten donderdag naar de stembus gaan. Het is al de tweede keer dat die campagne wordt verstoord door zulke aanvallen, en de invloed ervan zal zeer waarschijnlijk wel te zien zijn bij de resultaten later deze week: partijen die zich hard inzetten voor veiligheid en een strenger migratiebeleid zullen een stuk meer aanhang hebben hierna, en terecht: er moet wat veranderen voordat dit echt dagelijkse kost wordt. Update 01:32: Heftig: er zijn beelden opgedoken van de politie-inval bij de markt waar de schietpartij was. Iedereen moet meteen gaan liggen. Het is nog niet bekend of en hoeveel gewonden er bij die aanval gevallen zijn er of de verschillende 'incidenten' verband houden met elkaar, maar het zou wel erg toevallig zijn als dat niet zo was.

Update 01:28: Net als bij vorige aanslagen (ja, die komen inmiddels vaak genoeg voor om van trends te kunnen spreken) bieden mensen als deze helden hier slaapplekken aan aan mensen die gestrand zijn door dit alles. Niets dan lof voor hen natuurlijk, al is het jammer dat je er geen aanslagen mee voorkomt. Terreur schrik je alleen maar af door je spierballen te tonen, niet door lief te zijn. Zolang we dat niet snappen, blijft dit doorgaan.

Update 01:25: Er is nog helemaal niets bekend over de daders van deze gruweldaden en niemand beweert dat het moslims waren, maar er verschijnen nu al van dit soort berichten op Twitter.. Tsja, die ziet waarschijnlijk ook wel aankomen dat deze beulen naar alle waarschijnlijkheid geen boeddhisten waren.

Update 01:21: Heel de omgeving van de aanvalsplekken lijkt te worden afgezet, en zelfs metrostations worden op dit moment uitgekamd door anti-terreureenheden, waarschijnlijk in de zoektocht naar de lui die dit allemaal veroorzaakt hebben. Dat ziet er dan zo uit:

Update 01:15: De drie schoften die de aanval op de London Bridge op hun geweten hebben, zijn volgens de BBC nog op vrije voeten. Laten we hopen dat ze - by all means necessary - zo snel mogelijk gevonden en verhinderd worden nog meer bloedbaden aan te richten.

Update 01:13: Inmiddels wordt er al gesproken van méér dan één dode. In combinatie met de schietpartij in de markt lijkt niemand meer uit te gaan van een ongeluk.

Update 01:05: Verschrikkelijk: volgens de NOS is er inmiddels een dode gevallen door de aanval bij de brug. De lijken van de slachtoffers in Manchester zijn nog niet koud of de volgende gek slaat alweer toe in het Verenigd Koninkrijk. Of beter gezegd, gekken: het 'lone wolf'-verhaal gaat hier zeker niet op. Update 01:02: Het lijkt er steeds meer op dat de gebeurtenissen op de brug deel zijn van een groter iets. Op twee andere plekken in Londen worden ook aanvallen gemeld. Onder andere bij Borough Market, één van de typisch Engelse, overdekte markten die Londen kent:

Het derde incident zou in de wijk Vauxhall zijn, maar details daarover zijn er nog niet.

23:50: Londen is zaterdagavond waarschijnlijk weer opgeschrikt door een aanslag met een busje. Volgens omstanders kwam er een busje hard de brug oprijden, waarna het, zo lijkt vrijwel zeker, expres inreed op mensen daar:

De brug is afgesloten vanwege een 'significant incident':

Na de aanrijding zouden er drie mannen zijn uitgestapt, die vervolgens op mensen begonnen in te steken met messen. Het lijkt allemaal wel héél erg op de aanval bij Westminster eerder dit jaar.. precies dezelfde taktiek.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties