Simyo en Aldi Talk stappen af van prepaid na antiterreurregel

Simyo en Aldi Talk stappen af van prepaid na antiterreurregel

Vanaf juni is het niet meer mogelijk om voor prepaid te kiezen in België. Dit heeft de regering besloten na de diverse terreurslagen van de afgelopen maanden. Terroristen communiceerden destijds veelvuldig met elkaar via een prepaid mobieltje met anonieme simkaart. Hierdoor was het onmogelijk voor de overheid om deze terroristen te traceren of na te gaan wat er tegen elkaar werd gezegd. Door deze maatregel hebben grote providers als Simyo en Aldi Talk hun conclusies getrokken en besloten dat zij vanaf juni geen prepaid meer gaan aanbieden. Dit heeft grote gevolgen voor de vele smartphonegebruikers, want zij moeten nu op zoek naar een andere provider.

Hoewel sommige politci dit besluit betreuren staan zij er wel achter. Alles moet in werking worden gesteld om de veiligheid terug te krijgen in België. Of dit er direct voor zorgt dat terroristen niet meer hun slag gaan slaan bij onze zuiderburen blijft onzeker. Toch wordt er door veel Belgen begrip opgebracht voor dit besluit en steunen zij de maatregel die de regering heeft gesteld.

Vanaf juni nooit meer anoniem

Op 6 juni stopt Aldi Talk met het aanbieden van prepaid. Een dag later haalt Simyo ook de stekker uit de anonieme simkaart. Zo hebben beide telecomproviders onlangs besloten. De regering gaat zelfs een stapje verder. Zij verplichten alle providers om hun gebruikers te identificeren en vast te leggen. Hierdoor wordt niemand meer onherkenbaar. Nieuwe gebruikers krijgen vanaf juni ook niet meer de mogelijkheid om zich anoniem aan een provider te binden.

Niet alle providers gaan akkoord met de verplichte identificatie. Tot nu toe hebben vier aanbieders zich geweerd tegen het besluit van de regering. Echter is de kans zeer klein dat zij hun poot stijf kunnen houden, want dit wordt gezien als een primaire plicht die door alle overheden en politici worden ondersteund. Daardoor ontkomt niemand er aan om te ontsnappen om de gegevens van hun gebruikers vast te leggen.

Fikse straffen

Providers die zich blijven verzetten tegen dit verweer, riskeren fikse boetes of zelfs een schrapping van hun vergunning. Telecomregulator BIPT constateert dan ook dat aanbieders zich beter kunnen neerleggen bij dit besluit, omdat het een verloren strijd is. Simyo en Aldi Talk gooiden al direct de handdoek in de ring en hadden zelf al besloten om in juni geen anonieme simkaarten meer in de verkoop te doen. Voor gebruikers betekent het dat ze tot deze datum gebruik kunnen maken van hun belkrediet. Na 6 juni komt dit te vervallen en zullen zij op zoek moeten naar een andere provider.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer