Vals alarm! Poederbrief bij Confucius Instituut Groningen gevonden, maar onschadelijk

Vals alarm! Poederbrief bij Confucius Instituut Groningen gevonden, maar onschadelijk

In Groningen werd in het gebouw waar het Chinese Confucius Instituut huist een poederbrief aangetroffen. Het gebouw is ontruimd en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam langs om poolshoogte te nemen. Het is nog onbekend welke substantie er in de brief zat, maar de Politie heeft veiligheidshalve de complete straat afgezet. Drie mensen zijn in aanraking gekomen met de brief en worden onderzocht. Vooralsnog hebben ze geen klachten. Ordediensten komen later vandaag met een uitslag van het onderzoek naar de verdachte substantie.

Update: het poeder is onschadelijk.

Het Confucius Instituut kwam onlangs nog in het nieuws tijdens een programma van Medialogica, daarin zou worden beweerd dat het Instituut een spreekbuis is van de communistische partij. Van horen zeggen kunnen we dit beeld bevestigen: sommige Chinese studenten durven niet openhartig in gesprek over het Instituut en er zijn zelfs voorbeelden beschikbaar van angstige Chinese studenten omdat ze via chatgroepen in de gaten worden gehouden door het instituut. En nu ontvangt het onschuldige instituut zomaar ineens een poederbrief. Universiteitsraadslid Casper Albers was aanwezig in de Broerstraat en deelde de onderstaande foto:

?s=08

Behalve het gebouw van het Confucius Instituut zijn ook het Academiegebouw en het bestuursgebouw ontruimd. Een secretaresse van het bestuur liet weten dat het kleine kantoortje in de Visserstraat nu het bestuur en andere afdelingen moet huisvesten en dat ze nog niet weten wanneer ze het werk weer kunnen hervatten in de Broerstraat. Ondertussen wacht Groningen met spanning op de resultaten van het onderzoek van de EOD. Het is de zoveelste terreurdreiging in Nederland in afzienbare tijd. Sinds de kerstdagen zijn er tal van incidenten gemeld. Waaronder de dreiging van Polderjihadi's die met kalasjnikovs in Weert een aanslag voorbereidden.

Update 12:54 uur

De poederbrief is ondertussen onderzocht door de EOD en goed nieuws: het gaat om een onschadelijk stof. Maar schrikken was het natuurlijk wel. Als het goed is kunnen medewerkers vandaag of morgen weer terug naar hun kantoren.

Lees meer over:
Terreurdreiging

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties