Schild & Vrienden-voorman Dries van Langenhove gaat de Vlaamse politiek in

Schild & Vrienden-voorman Dries van Langenhove gaat de Vlaamse politiek in

Iedereen die een béétje het politieke nieuws volgt kent Dries van Langenhove wel: de rechtse activist en oprichter van Schild & Vrienden. Hij is onder meer bekend van het saboteren van een linkse demonstratie op het Gravesteen in Gent. De beelden zijn, wat je ook van hem vindt, legendarisch. En nu gaat hij in samenwerking met het Vlaams Belang een onafhankelijke lijst aanvoeren. Daarmee wil hij zijn geluid dat hij nu op straat laat maakt ook in het parlement laten horen.

Van Langehove zegt tegen HLN.be dat hij een hekel heeft: "Aan het handje vol partijvoorzitters die onze democratie hebben misvormd tot een particratie. Een systeem waarbij de macht niet meer ligt bij het gewone volk, maar wel bij een kleine kliek graaiers die zichzelf in stand wil houden. Er wordt enkel nog gedacht aan de volgende verkiezing, maar niet meer aan de toekomst van ons volk." Deze gedachte lijk dan ook aanleiding voor zijn politieke ambities. Waar hij voor staat: "Ik ga mijn politiek activisme nu ook in het federaal parlement voeren."

En wat hebben we tot op heden van Van Langenhove gezien? Wel, hij geldt als een politiek talent en is populair bij zijn achterban. Zo werd hij onlangs met luid gejoel onthaald bij een demonstratie van Vlaams Belang waar ook extremisten van Voorpost aanwezig waren. Tijdens de provinciale verkiezingen gaat hij het opnemen tegen Theo Francken van de N-VA. Francken was staatssecretaris in de regering Michel en heeft dus veel kennis van zaken. Dat belooft dus electoraal vuurwerk. Over Francken zegt hij tegenover VRT: "Er is een gigantische kloof tussen wat Theo Francken zegt en wat Theo Francken doet."

Van Langehove heeft het afgelopen jaar veel kritiek over zich heen gekregen. Zo werd zijn vereniging in verband gebracht met racistische memes en nog meer van dat soort ongein. Volgens hem schetsen de media geen juist beeld van hem, maar in een interview kon hij zijn eerdere stellingen niet bewijzen. Op screenshots is te zien hoe Van Langenhove de leden van zijn vereniging in een Facebookgroep oproept '"klaar te zijn voor de strijd" door fit en afgetraind voor de dag te komen.'

Maar Van Langenhove is natuurlijk veel meer dan slechts voorman van Schild & Vrienden. Zo studeerde hij en werd hij verkozen tot Raad van Bestuur van de Universiteit van Gent, om daarna te vertrekken na de tv-uitzending over de racistische memes. De reacties waren niet al te best en hij mocht zelfs zijn studie niet afronden. Toch kreeg hij onlangs gedeeltelijk gelijk van de rechter en mag hij de universiteitsbibliotheek weer in.

Lees meer over:
België Vlaanderen Vlaams Belang

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties