Breuk tussen Matteo Salvini en Italiaanse premier Conte definitief: binnenkort verkiezingen in Italië

Geen categorieaug 20 2019, 17:00
Met zijn minister van Binnenlandse Zaken aan zijn zijde heeft de Italiaanse premier Conte in de Senaat laten weten zijn ontslag in te dienen. Volgens Conte zouden "de beslissingen van de minister van Binnenlandse zaken (Salvini, red.) een groot risico zijn voor Italië" en verwijt hij Salvini "zijn eigen belang en dat van zijn partij boven het belang van de regering te stellen".
Matteo Salvini zei afgelopen week het vertrouwen in zijn eigen regering op om daarmee nieuwe verkiezingen af te dwingen. Maar nu Conte zijn ontslag aanbiedt is het maar de vraag hoe de actie van Salvini door het Italiaanse electoraat zal worden ontvangen. Enerzijds is het mogelijk dat kiezers Salvini belonen vanwege zijn standvastige houding, aan de andere kant kan hem opportunisme worden verweten.
Echter zijn Italianen wel gewend dat hun regeringen instabiel zijn en is politiek opportunisme de standaard. In de afgelopen decennia vielen diverse regeringen voordat de eindstreep überhaupt in zicht was. Matteo Salvini laat in ieder geval zien dat hij het lef heeft en zet hoog in met de nieuwe verkiezingen.
In de peilingen van afgelopen week stond de partij van Salvini, Lega Nord, bovenaan en is met 32% de grootste van het land. Als er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven lijkt het er dus op dat Lega Nord weer de grootste partij wordt. Tenzij, tenzij de actie van Salvini backfired en roet in het eten gooit, maar dat is afwachten. Ook kan het zijn dat de partijen alsnog voortgaan met regeren, maar ook dit is afwachten.
De stabiliteit van Italië wordt er in ieder geval niet groter op.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten