Brief van OM omtrent MH17: 'Rusland schendt Europees verdrag'

Brief van OM omtrent MH17: 'Rusland schendt Europees verdrag'

Een soldaat bij het MH17 wrak in Donetsk Foto: Shutterstock: Door Denis Kornilov

Ondanks herhaalde verzoeken van het Openbaar Ministerie en minister Stef Blok heeft Rusland totaal niet meegewerkt aan de uitlevering van een verdachte rondom MH17. Dit staat in een brief die het OM schreef aan de nabestaanden van de verschrikkelijk ramp. Het OM komt met de heftige conclusie dat Rusland hiermee het Europees verdrag schendt.

De verdachte, Vladimir Tsemach, is al maanden een speelbal tussen Oekraïne, Rusland en Nederland. Nederland wil hem graag verhoren omdat hij vijf jaar terug in een filmopname zei dat hij de bewuste buk raket had verstopt, het zou gaan om de buk raket die MH17 heeft neergehaald. Met zulke uitspraken op video is het niet meer dan normaal dat Nederland deze verdachte wil verhoren om meer duidelijkheid te krijgen. Maar een jaar vol met diplomatiek getrouwtrek heeft ons nog helemaal niks opgeleverd.

In juni werd Tsemach nog op bizarre wijze ontvoerd door de Oekraïense geheime dienst. Als onderdeel van een gevangenenruil kwam Tsemach weer in 'Russische handen'. Beide landen - Rusland en Oekraïne - leveren geen onderdanen uit volgens de grondwet. Dus toen Tsemach eenmaal in Rusland was, was dit dé kans voor Nederland om Tsemach in handen te krijgen. Echter werkt Rusland hier niet aan mee.

"De brief van het OM maakt opnieuw duidelijk dat Rusland niet meewerkt aan het MH17-onderzoek", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het is interessant om te zien hoe het onderzoeksteam de laatste maanden steeds meer druk op Rusland probeert te zetten. Vorige maand werden telefoongesprekken van rebellen in Oost-Oekraïne openbaar gemaakt, waarin een aantal hooggeplaatste Russen werden genoemd. En vandaag dus de brief aan de nabestaanden."

Nu is het aan Den Haag om te stappen te nemen. Rusland overtreedt het Europees verdrag, welke pressiemiddelen Den Haag nu in gaat zetten wordt interessant om te volgen.

"Nu het OM officieel heeft vastgesteld dat Rusland niet meewerkt, is de vraag wat het kabinet hiermee doet. Het zal zeker gebruikt worden in de gesprekken over de staatsaansprakelijkheid tussen Nederland, Australië en Rusland."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties