Britse Labour-partij stort in elkaar na Brexit-referendum

Geen categoriejun 26 2016, 20:00
David Cameron is waarschijnlijk niet de enige partijleider die zal moeten aftreden vanwege het resultaat van het Brexit-referendum.
Jeremy Corbyn, de leider van Labour (de grootste oppositiepartij in Groot-Brittannië, en de Britse versie van de PvdA), ligt namelijk ook zwaar onder vuur. Eerder kondigde hij zelf aan dat hij zijn buitenlandwoordvoerder Hilary Benn had ontslagen. Hilary was lid van Corbyn's schaduwkabinet. In Groot-Brittannië heeft de grootste oppositiepartij ook een zogenaamd kabinet; één dat weliswaar geen enkele macht heeft, maar die wel als een echt kabinet functioneert om Britten te laten zien wat ze zouden doen als zij aan de macht waren.
Dat schaduwkabinet valt nu helemaal uit elkaar. Nadat Corbyn bekendmaakte dat Benn niet langer welkom was kondigde Heidi Alexander zelf aan dat ze uit de Labour-partij stapte. Deze mevrouw was schaduwminister van Volksgezondheid. Ze zegt dat Corbyn Labour niet langer kan leiden omdat hij geen geloofwaardigheid over heeft. Zo zou hij er niet genoeg aan gedaan hebben om Britten ervan te overtuigen om tegen de Brexit te stemmen. Met andere woorden, ze geloven dat hij verantwoordelijk is voor hun nederlaag.
Alexander schrijft:

"Hoezeer ik je ook respecteer als een man van principes, denk ik niet dat jij de capaciteiten hebt om ons land van de antwoorden te voorzien die nu nodig zijn. Ik denk ook dat als wij de nieuwe regering moeten gaan vormen, dat dan een verandering van leider noodzakelijk is."

Vorige week riepen Labour-prominenten ook al dat Corbyn moest opstappen. Hij legde die oproepen toen naast zich neer.
Als dit zo doorgaat is dat dit keer natuurlijk onmogelijk. Hij probeert weliswaar aan de macht te blijven, maar de kans dat hij daarin slaagt ligt ergens tussen nul en niets. Benn ligt eruit, maar Corbyn kan nu wel bezig blijven. Volgens ingewijden is er namelijk een ware coup gaande; steeds meer Labour-parlementariërs en prominenten willen van hem af.
En zo kon het Brexit dus weleens aan twee partijleiders de kop kosten, eerst aan Cameron en binnenkort misschien ook aan Corbyn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten