Britse rechter: afluisterpraktijken NSA en GCHQ in strijd met de mensenrechten

Geen categoriefeb 06 2015, 16:00
Een gevoelige nederlaag voor het spionageprogramma van de NSA.
De Amerikaanse inlichtingendienst de NSA heeft weleens betere tijden gekend. Een paar jaar terug had bijna niemand het over haar afluisterpraktijken; die waren geheim, niemand wist wat er precies gebeurde en op welke schaal, en zij die wel in the know waren lieten niets los.
Dat veranderde allemaal toen de welbekende klokkenluider Edward Snowden geheime informatie naar buiten bracht. Opeens wisten niet alleen Amerikanen, maar ook Europeanen dat ze op massale schaal worden afgeluisterd. De NSA steekt, zo weten we nu, Big Brother naar de kroon.
Veel mensen hebben de praktijken van de NSA verdedigd door te stellen dat er aanslagen mee voorkomen zouden worden. Volgens een rapport van Pieter Omtzigt is dat klinklare onzin. Het enige waar de NSA goed in is, is het verzamelen van gevoelige informatie van gewone, onschuldige burgers die zich prima aan de wet houden.
Geen wonder dus dat de Britse rechter het helemaal gehad heeft met dergelijke wanpraktijken en zijn eigen inlichtingendienst ter verantwoording roept omdat die zaken doet met de Amerikaanse NSA.
Door onderschepte gegevens van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA te gebruiken, heeft de Britse tegenhanger GCHQ de mensenrechten overtreden. Zo oordeelt een Britse rechtbank in de eerste van een reeks aanklachten tegen de praktijken.
Het massaal verzamelen van internetgegevens van gewone burgers door de GCHQ betekent een ernstige inbreuk op de mensenrechten, aldus de rechtbank.
Zoals vaste lezers van DDS weten ben ik een havik pur sang wat de strijd tegen het terrorisme betreft, maar tegelijkertijd ben ik ook een fel verdediger van onze mensenrechten, het recht op privacy inbegrepen.
Daarom kan ik het wél accepteren dat moslimextremisten goed in de gaten worden gehouden, maar niet dat dit ook voor rest van ons geldt. Het slaat volstrekt nergens op dat inlichtingendiensten die enorm veel geld te spenderen hebben - want dat is zo in het geval van de NSA en GCHQ - hun acties niet beter kunnen focussen.
Prima dus dat de rechter de laatste inlichtingendienst nu op het matje roept. Er moet het één en ander veranderen in de gebruikte strategie tegen de Radicale Islam. Eén aspect daarvan is dat burger niet massaal hun rechten verliezen omdat inlichtingendiensten het fijn vinden om op zoek te gaan naar een naald in een hooiberg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten