Brusselse elite angstig voor Polen en dreigt met vervolgstappen: stelt harde ultimatum over respecteren rechtsstaat

Brusselse elite angstig voor Polen en dreigt met vervolgstappen: stelt harde ultimatum over respecteren rechtsstaat

De premiers van Polen en Hongarije, Mateusz Morawiecki en Viktor Orbán. Bron: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com.

De Brusselse gezaghebbers merken aan alles dat hun gezag tanende is; het Poolse Hof heeft vorige week stellig gezegd dat de Poolse wetgeving belangrijker is dan de Europese wetgeving. Nu dreigt de elite van de EU met een ultimatum: als het kritische land niet snel de rechtsstaat gaat respecteren dan stapt men naar het Europese Hof van Justitie om boetes op te leggen. Alsof Polen onder de indruk zou zijn van deze 'bedreiging'.

De Europese Commissie is helemaal klaar met het opstandige Visegrad-land en dreigt naar het Europese Hof van Justitie te stappen als men in Polen niet snel enkele aanpassingen doorvoert, dat meldt de Volkskrant. Zo moet de Poolse tuchtkamer die rechters op het matje kan roepen worden afgeschaft of fundamenteel worden veranderd.

De Dagelijkse Standaard

Het Europese Hof heeft al eerder gezegd dat deze tuchtkamer haaks staat op het Europese recht, maar het kan de Polen vrij weinig schelen. Sterker nog: vorige week heeft het Poolse Hof zich uitgesproken, op verzoek van de Poolse premier, over de status van Europese wetgeving. Het Hof stelde dat het recht in Polen een belangrijkere status heeft. Dit tot grote frustratie van de Brusselse elite, zij weten ook wel dat kritische geluiden binnen andere lidstaten ook hopen dat men in eigen land ook zo gaat denken voor het Europese recht.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Onze Frans Timmermans heeft in zijn vorige termijn als Eurocommissaris Polen voor de rechter gesleept, met uiteindelijk weinig resultaat. Nu dreigt de Europese Commissie hetzelfde te willen gaan doen, maar ditmaal met grote geldboetes op het spel. De EU zal natuurlijk alles proberen in te zetten om te laten zien wie de baas is, maar Polen - en ook Hongarije - kan het weinig schelen. Voor hen geldt dat nationale soevereiniteit gewoon belangrijker is dan supranationale bemoeienis. Een Europese rechter kan nog zo gaan uithalen naar Polen, ze trekken zich er uiteindelijk maar weinig van aan. En dit grote frustratie en angst van de EU-bobo's.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer