Buma (CDA): laat die ISIS-terroristen maar lekker daar blijven!

Buma (CDA): laat die ISIS-terroristen maar lekker daar blijven!

Trump wil dat Europa Europese ISIS-terroristen terugneemt.

Zoals wij eerder berichtten vindt Donald Trump dat Europa Europese ISIS-terroristen terug moet nemen. Natuurlijk niet om ze in Europa vrij te laten, maar om ze daar te vervolgen, te veroordelen, en vervolgens vast te zetten, zodat ze geen gevaar meer kunnen vormen voor de samenleving. Zij zijn, vindt hij, de verantwoordelijkheid van Europa, niet van Amerika.

CDA-leider Sybrand Buma denkt daar anders over. Zoals RTL Nieuws-correspondent Ron Kragten bericht:

Natuurlijk is het logisch dat wij in Europa bepaald niet zitten te wachten op deze mafketels. Maar moeten we daarom Amerika maar met ze opzadelen? Zoals Trump terecht aangeeft gaat het hier om terroristen met een Europees paspoort. Als zodanig zou je denken dat dit ook een zaak is die ons aangaat.

Maar wat met ze te doen? Iedereen is ze liever kwijt dan rijk. Dat geldt voor Assad, de Koerden, Turkije, Europa, én Amerika. Toch moet iemand iets met ze doen, anders loop je het gevaar dat ze uiteindelijk op vrije voeten komen en weer een gevaar kunnen vormen voor de rest van de wereld.

Hier is een idee: zet een soort van Guantanamo Bay op in het Midden-Oosten. Speciale tribunalen moeten beoordelen of de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan misdrijven, en als dat zo is moeten ze vastgezet worden -- in een gevangenis aldaar, mogelijk gerund door het Westen als regimes in het Midden-Oosten daar zelf niets mee te maken willen hebben. Gewoon flink wat bescherming (lees: soldaten) en klaar.

Maar om dat te doen moet a) Amerika bereidt zijn om in ieder geval enkele soldaten in Syrië te houden, en b) Europa bereidt zijn om verantwoordelijkheid te nemen (hoewel dus in het Midden-Oosten zelf). Op de één of andere manier vermoed ik dat beide daar geen trek in hebben.

Wat er dan met deze extremistische terroristen gebeurt? Goede vraag. Voorlopig is het antwoord niet helder. Wat we wél weten is dat roepen dat het 'Amerika's schuld is' geen zin heeft. Lees je mee, Sybrand?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties