Buma gaf zich in onderhandelingen over aan VVD, CU en D66, maar eist alsnog meer geld voor de politie. En snel een beetje

Geen categoriemrt 04 2018, 17:00
Nederland moet veiliger gemaakt worden, aldus Sybrand Buma.
Sybrand Buma zei vandaag in het tv-programma Buitenhof dat hij wil dat er meer geld gaat naar veiligheid dan in het regeerakkoord is afgesproken. De extra fondsen zouden naar de politie moeten gaan zodat er meer agenten aangenomen kunnen worden, en er "geïnvesteerd" kan worden in specifieke projecten. Bij dat laatste denkt de CDA-leider met name aan de aanpak van de georganiseerde misdaad in het zuiden van Nederland.
Daarnaast wil Buma dat de politie meer bevoegdheden krijgt. Zo moet het bijvoorbeeld makkelijker worden voor agenten om auto's te controleren op de aanwezigheid van verboden producten als wapens en drugs. Tenslotte, aldus Elsevier (dat de uitzending keek zodat jij en ik de NPO geen hogere kijkcijfers hoeven te geven):

De CDA-voorman pleitte ook voor een hardere aanpak van prostitutie. Hij wil onder meer dat de verhuur van ramen aan prostituees verboden wordt. Buma gaat de discussie met de coalitiepartners VVD, D66 en ChristenUnie hierover aan. Ook aan rondleidingen op de Amsterdamse wallen moet wat hem betreft een einde komen.

Hartstikke leuk, natuurlijk, maar wel een vraagje: hoe denkt Buma dat af te dwingen? Hij had dit kunnen én moeten aankaarten tijdens de onderhandelingen. Nu komt het toch een beetje als mosterd na de maaltijd.
Dat gezegd hebbende kan Buma wel degelijk iets voor elkaar krijgen als hij daar de moed voor heeft. Het kabinet steunt immers op een bijzonder kleine minderheid van één enkele zetel. Als het CDA zaken doet met andere oppositiepartijen met betrekking tot veiligheid kunnen de christendemocraten buiten het kabinet om alsnog tot een meerderheid komen. En: als de coalitiepartners Buma en co. zijn zin niet geven kunnen ze ervan uitgaan dat hij hún toekomstige plannen ook zal tegenhouden. Aangezien de steun van elke individuele CDA'er noodzakelijk is om het kabinet overeind te houden zal dat VVD, CU en D66 ongetwijfeld dwars zitten.
We gaan het zien. Tijdens de campagne presenteerde het CDA zich in veel opzichten als dé veiligheidspartij van Nederland. Als Buma de daad nu niet bij het woord voegt kan hij dat bij de volgende verkiezingen niet nog een keer doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten