Buma wijst links coalitiesprookje af: ''bij mij thuis heet dat Buma en de Zeven Dwergen''

Geen categoriemei 30 2017, 18:00
Dat CDA-leider vaak onbedoeld (of juist bedoeld) grappig kan zijn, weten we allemaal, maar vanmiddag was zijn humor niet alleen grappig, maar zorgde het ook voor opluchting. SP-leider Emile Roemer kwam na een hard betoog van CDA over D66 met de vraag of het niet eens tijd was om de VVD aan de kant te schuiven en met andere partijen een coalitie over links te gaan formeren.
Om dit voorstel, dat al vaker is geopperd door Roemer, moest Buma zichtbaar grinniken. ''Dat heet bij mij thuis Buma en de Zeven Dwergen. Naja, in dit geval dan vijf.'' Door deze hilarische draai aan het linkse voorstel had hij de Tweede Kamer mee die in lachen uitbarstte. Volgens Buma is het een sprookje en blijft het voor hem een sprookje.
Het is natuurlijk een geweldige grap, maar het is uiteindelijk ook een soort opluchting voor rechts Nederland. Het CDA is als 'middenpartij' uiteindelijk flexibel genoeg om met alle partijen in zee te kunnen gaan, maar principes zijn voor Buma blijkbaar belangrijker dan voor CDA-leiders van vroeger. De CDA'er weet ook dondersgoed dat hij zetels gewonnen heeft met een typisch rechts geluid over de Nederlandse identiteit en immigratie. Dat gaat hij niet bij de eerste en beste kans weer weggooien. Hij is al aan het zakken in de peilingen, dus Buma moet een stevig verhaal op immigratie behouden. Anders vergaat het hem net als zijn voorgangers, een dramatisch verlies in de volgende verkiezingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten