Burgemeester Halsema verlengt Big Brother-maatregel wegens "aanhoudende demonstraties": cameratoezicht blijft

Burgemeester Halsema verlengt Big Brother-maatregel wegens "aanhoudende demonstraties": cameratoezicht blijft

DutchMen / Shutterstock

Het cameratoezicht op en rondom het Museumplein in Amsterdam wordt verlengd. Burgemeester Halsema verwacht namelijk dat er "aanhoudende demonstraties en bijeenkomsten zullen plaatsvinden op het plein." Dus ja: alweer gaan privacy en vrijheid op de schop om burgers flink aan te lijnen.

Al elf weekenden op rij komen er honderden demonstranten naar het Museumplein in Amsterdam, meestal omdat ze het niet eens zijn met de coronamaatregelen van de overheid. Daarom stelde burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) cameratoezicht in dat aanvankelijk tot 29 maart zou blijven. Nu constateert zij echter dat die onvrede nog wel veel langer kan gaan duren, dus verlengt ze de videosurveillance tot zeker 29 mei. Dat meldt Het Parool:

“Het inzetten van cameratoezicht is een belangrijke aanvulling op de bestaande maatregelen ter handhaving van de openbare orde, het verhogen van het veiligheidsgevoel van de bewoners en ter voorkoming van strafbare feiten die invloed hebben op de orde en rust in dit gebied,” zegt Halsema.

Dat is natuurlijk een uitleg van niks wanneer je constateert dat de politie en de ME er om de haverklap met waterkanonnen, politiepaarden en -honden paraat staan. Eigenlijk komt het er gewoon op neer dat ze bang is dat de boel zó erg escaleert, dat ze iets achter de hand wil hebben om demonstranten mee te kunnen opsporen, of zelfs wil ontmoedigen om überhaupt te gaan demonstreren.

Het heeft in ieder geval niets te maken met "het verhogen van het veiligheidsgevoel." Het hele plein volhangen met camera's geeft mensen eerder het signaal dat er op ieder moment iets zou kunnen gebeuren. Hoe dan ook is het een nieuwe stap op weg naar het nieuwe normaal qua veiligheid, waarbij vadertje staat de eigen burgers 24 uur per dag nauwlettend in de gaten houdt, wachtend op een potentiële misstap. Met vrijheid heeft het allemaal bizar weinig van doen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties