Burgemeester Halsema waarschuwt op verkapte wijze voor nieuwe radicaliseringsgolf

Burgemeester Halsema waarschuwt op verkapte wijze voor nieuwe radicaliseringsgolf

Burgemeester Femke Halsema heeft vanmiddag in de Singelkerk de Preek van de Leek gehouden. Ze sprak over het belang van een gedeeld besef van rechtvaardigheid, maar waarschuwt in feite op verkapte wijze voor een nieuwe radicaliseringsgolf in Nederland.

Halsema is naar eigen zeggen bang voor wat de wijken 'buiten de grachten en buiten de ring' de komende jaren dreigen voort te brengen. Want, zo zegt ze:

'In wijken waar bewoners worstelen met armoede en discriminatie kan hun loyaliteit met de 'rechtsgemeenschap' op het spel komen te staan, uit teleurstelling of frustratie.'

Wat zegt ze hier nou eigenlijk? Arme mensen die slachtoffer zijn van discriminatie (geen Henk en Ingrid dus), zouden wel eens in een 'loyaliteitsconflict' met 'de rechtsgemeenschap' kunnen komen. Juist ja, nou is dit hoe ik hem lees: 'Mohammed uit Kanaleneiland, zonder andere vaardigheden dan als die voor callcentermedewerker, zou wel eens Syriëganger kunnen worden als hij te vaak wordt afgewezen voor een andere baan, uit haat naar zijn omgeving.'

Zelf geeft ze hele andere voorbeelden, maar die lijken niet helemaal te passen binnen haar eerdere citaat. Kijk maar naar de situaties die zij noemt als het gaat over een loyaliteitsconflict met de rechtsgemeenschap:

"Als een meisje haar vertelt dat ze slachtoffer is van mensenhandel en geen kant op kan, bijvoorbeeld. Of als een moskeebestuurder wordt bedreigd. Of als Pegida een beroep doet op het recht en te demonstreren en foto’s wil vertonen van mensen die opgehangen zijn. Of een ander voorbeeld dat de burgemeester noemde: als boeren met honderden trekkers door het oude centrum willen denderen."

Dát zijn de figuren/situaties waarvoor we moeten worden gewaarschuwd? Dat slaat toch nergens op als je kijkt naar wat ze eerder zegt? Want de situaties die zij beschrijft gaan meer over groepen die gewoon op democratische wijze hun ongenoegen aangeven en eigenlijk best 'koest' blijven als de dialoog netjes wordt aangegaan. Of is dit dan wat ze zegt: 'als je boeren blijft negeren krijg je een trekker door je gevel' Want dat had ik je zo ook wel kunnen meegeven...

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties