PVV-plan voor noodwet stikstofcrisis 'deels onhaalbaar'

Geen categorienov 10 2019, 21:00
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de plannen van de PVV voor een noodwet om de stikstofcrisis tijdelijk het hoofd te bieden, deels onhaalbaar verklaard.
Het plan van de PVV om via een noodwet projecten op het gebied van woningbouw, infrastructuur en landbouw 'gewoon' door te kunnen laten gaan, lijkt een deuk te hebben opgelopen. Het plan zou juridisch onhaalbaar zijn omdat er op sommige punten vanuit wordt gegaan dat er 'op de pof geleefd kan worden' wat betreft stikstofuitstoot.

Geert Wilders: “Deze wet zorgt ervoor dat boeren kunnen boeren en bouwers kunnen bouwen en er geen overhaaste beslissingen worden genomen die heel Nederland raken en waar iedereen last van heeft”

Het PVV-plan is namelijk om bij zo'n beetje ieder project te verklaren dat het om een dringend openbaar belang gaat. Een juridisch trucje om te voorkomen dat dit land op slot gaat, zeg maar. Deze wet zou dan een halfjaar moeten gaan gelden, puur wat 'ademruimte' dus.
Maar of het echt onhaalbaar is lijkt mij niet zo heel zeker. Ja, het ministerie zegt dat wel, maar we hebben het hier over een juridische blokkade die mogelijk kan worden doorbroken, want dergelijk beleid heeft meestal zat uitzonderingen die een regering in de gelegenheid stellen om snel te reageren op bijzondere/onvoorziene situaties. We moeten dus nog maar zien of het hier om een poging tot bluf van het ministerie gaat of dat ze daadwerkelijk gelijk hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten