Caroline van der Plas (BBB) dient Kamervragen in na diefstal DigiD-gegevens: "Hoe kan dit steeds opnieuw gebeuren?"

Caroline van der Plas (BBB) dient Kamervragen in na diefstal DigiD-gegevens: "Hoe kan dit steeds opnieuw gebeuren?"

Caroline van der Plas (BBB). Bron: Screenshot Tweede Kamer.

BBB-leider Caroline van der Plas dient Kamervragen in, naar aanleiding van signalen dat DigiD-gebruikers wederom werden geconfronteerd met malware: software die hun gegevens uitleest, opstuurt en opslaat bij potentiële kwaadwillenden.

"Opnieuw zijn DigiD-gebruikers geconfronteerd met malware waardoor DigiD-gegevens mogelijk in handen zijn gekomen van 'derden' . Dit gebeurde al eerder, bijvoorbeeld in 2016, 2017 en 2018. Hoe kan dit steeds opnieuw gebeuren?" vraagt BBB-leider Caroline van der Plas zich af nadat diverse burgers opnieuw werden geconfronteerd met de mogelijkheid dat gevoelige informatie in de handen is geraakt van criminelen.

Het kabinet heeft drie weken de tijd om te reageren op Van der Plas, maar diverse Twitteraars doen vandaag al een poging om het fenomeen van de terugkerende DigiD-malware te verklaren.

"", zegt iemand. Een ander denkt dat het probleem bij de manier van controleren ligt:

"" omschrijft een fervent fietser.

"" denkt Jan Balfoort.

De reactie van Mastermattie vat de vorige tweets samen:

""

Maar er is niet alleen maar kritiek op de beveiliging van DigiD. Zo is er een twitteraar die met een verbeteringsvoorstel komt:

""

Of Nederlandse burgers die getroffen zijn door de laatste malware die hun DigiD-gegevens bemachtigd heeft daarmee geholpen zijn, is onduidelijk. Het is nu aan het kabinet om op die vraag naar hun beste kunnen een antwoord te formuleren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties