CDA en CU niet blij met D66 & Pia Dijkstra. "De afspraak uit het regeerakkoord is de afspraak"

Geen categoriesep 02 2019, 12:00
Vanochtend was er in diverse media vele koppen te zien van Pia Dijkstra die vol bravoure haar motivatie verkondigde over 'voltooid leven'. Met stoere woorden ging ze hard tekeer tegen de passieve en ontwijkende houding van de christelijke partijen in het kabinet. Ook verweet ze minister Hugo de Jonge's houding tegenover 'voltooid leven'. De christelijke coalitiegenoten hebben hun antwoord hierop klaarliggen.
Coalitiegenoten CDA en CU zijn van mening dat Pia Dijkstra - en dus D66 - de afspraak uit het regeerakkoord verbreekt. In het regeerakkoord staat duidelijk dat er eerst een onderzoek naar de nood van 'voltooid leven' wordt afgerond voordat de coalitiegenoten zich over een mogelijk wetsvoorstel gaan buigen. Dijkstra loopt daarom dus voor op de schade en schendt de gemaakte afspraak van het regeerakkoord, aldus het CDA en de CU.

De afspraak uit het regeerakkoord is de afspraak”, reageert CDA’er Harry van der Molen. „Daar zijn alle partijen aan gehouden. Ook Pia Dijkstra.” CU’er Carla Dik-Faber denkt er net zo over. „De CU zal D66 aan de afspraak houden dat het onderzoek wordt afgerond vóór voorstellen op dit terrein ingediend kunnen worden”, aldus Kamerlid Carla Dik-Faber

D66 dacht vanochtend nog heel stoer te kunnen doen door de voorpagina's te halen van de media maar de christelijke coalitiegenoten zijn niet blij met het drammen van de D66-politica. Ondertussen komt ook de vraag op waar de VVD staat in deze kwestie. Ten tijde van de donorwet hield de VVD zich ook heel lang afzijdig en uiteindelijk was er geen centraal standpunt en mochten senatoren stemmen naar wat zij persoonlijk wensten.

k had verwacht dat Pia Dijkstra op har handen zou gaan zitten”, zegt Van der Molen. Uit het onderzoek moet bijvoorbeeld blijken hoe groot de groep eigenlijk is die dit wil. Daar wordt met mensen over gesproken. Pia Dijkstra lijkt nu al haar conclusies te hebben getrokken. Volgens mij is dit niet hoe we het hebben afgesproken.”CU’er Dik-Faber doet er nog een schepje bovenop. „Snelheid lijkt bij D66 belangrijker dan zorgvuldigheid op een vraagstuk dat letterlijk over leven en dood gaat.”

Ondertussen is de maat vol bij het CDA en de CU, zij spreken schande over het 'verbreken' van de afspraken die gemaakt zijn in het regeerakkoord. Is het terecht dat het CDA en de CU zo fel reageren of is het goed dat er juist eens niet wordt vastgehouden aan de heiligverklaring van een regeerakkoord?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten