CDA: hongerige grazers in de Oostvaardersplassen? Ja maar denk ook aan de arme kindjes in Zuid-Amerika!!!11

Geen categoriemaa 02 2018, 8:00
Whataboutisms zijn zó uitzonderlijk vermoeiend. Alsof het ene probleem per definitie inhoudt dat het andere probleem minder waard is en daarom eigenlijk geen aandacht verdient.
https://twitter.com/Martijncda/status/969337546017837058
Volgens CDA-Kamerlid Martijn van Helvert moeten praatprogramma's die uitgebreid hebben bericht over de voedercrisis op de Oostvaardersplassen zich gaan schamen. Ze brengen dan wel in beeld hoe op onze nationale nep-Serengeti de beesten omkomen van de honger, maar talkshows als Jinek doen nu nooit eens een keer een item over de oorlog in Syrië of het dictatoriale wanbeleid in Venezuela.
Toen ik bovenstaand commentaar op Twitter las, stond ik wel even met m'n ogen te knipperen. Het klagen dat de praatprogramma's niet de 'juiste' problemen bespreekt is een al dan niet bijgevoederd stokpaardje dat je gewend bent van een Twitteraar met teksten als "RAS PVV", "#IKBENBLANK" of "GAB.AI" in de handle.
Van een Tweede Kamerlid verwacht je eigenlijk wel wat meer dan zo'n suffe whataboutism. Want ja: oorlog in Syrië en honger in Venezuela zijn legitieme onderwerpen voor een talkshow, maar omdat er elders op de wereld groter leed is wil dat niet zeggen dat we dan maar gewoon over het kleinere leed op onze eigen drempel moeten heenstappen.
Daarnaast hebben politici en media geen gelijkwaardige verhouding. De media bestaan om de politici te controleren, maar die band is niet wederkerig. Dat Kamerleden via Twitter gaan eisen dat praatprogramma's tijd gaan inruimen voor zaken die zij belangrijk vinden strookt niet met de rol die de pers en de politiek ten opzichte van elkaar hebben.
Dus Martijn van Helvert: even dimmen. We snappen dat je aangeslagen bent na een ongetwijfeld indrukwekkend bezoek aan de Verenigde Naties. Maar dat betekent niet dat het CDA als een soort Venezuelaans regime de zeggenschap geschonken krijgt over de onderwerpen van talkshows. Want Nederlands leed is echt niet minder waard dan leed uit het Midden-Oosten of Zuid-Amerika. En zelfs al was dat wel zo: dat is voor de media om zélf vast te stellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten