CDA-leider Sybrand Buma haalt keihard uit naar links: "Klavers dagdromen zijn een nachtmerrie voor Nederlanders!"

CDA-leider Sybrand Buma haalt keihard uit naar links: "Klavers dagdromen zijn een nachtmerrie voor Nederlanders!"

CDA-lijsttrekker Sybrand Buma heeft het helemaal gehad met de linkse partijen die de laatste tijd opzichtig met zijn partij flirten. Hij wil helemaal niet met ze samenwerken om hun onzalige ideeën in de praktijk te brengen.

Het CDA is tegenwoordig samen met de VVD dé vertegenwoordiger van het centrum in de Nederlandse politiek. Natuurlijk is er wel een belangrijk verschil: het CDA heeft zowaar principes, terwijl de VVD bevolkt wordt door ruggengraatloze figuren die nergens voor staan. Zie Rutte, Mark.

Als centrumpartij weet Sybrand Buma dat hij waarschijnlijk een belangrijke rol zal spelen in formatiegesprekken na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Maar, zegt hij, de linkse partijen die zo opzichtig naar hem lonken in de hoop dat hij een links kabinet met een linkse agenda aan de macht wil helpen kunnen wel ophouden. Hij laat zich namelijk niet voor hun socialistische karretje spannen.

In harde bewoordingen keert CDA-leider Sybrand Buma zich tegen toespelingen van SP, GroenLinks en PvdA om samen in een kabinet links beleid uit te voeren. Hij vindt dat hun ’belachelijke ideeën’ juist ’bestreden’ moeten worden.

Op de vraag of hij bereid is om een "linkse agenda" te steunen antwoordt Buma glashard: "Zet dat maar uit je hoofd." Hij legt uit:

"Kijk naar de GroenLinks-agenda met 18 miljard euro aan milieubelastingen, en dan naar onze agenda, ook als het gaat om asiel- en immigratiebeleid. Dat ligt mijlenver uit elkaar."

Daarbij kijkt hij ook naar de doorrekeningen van het CPB. Daaruit bleek dat het knettergekke GroenLinks van snotneus Jesse Klaver miljarden euro's wil uitgeven aan zijn milieuhobby's. En dan zijn we er nog niet eens wat de vreselijke impact van GroenLinks' plannen betreft:

"De dagdromen van Jesse Klaver zijn nachtmerries voor de Nederlanders”, constateert hij. „Alles wat je in de winkel koopt, wordt duurder. Van vlees en vis, tot bloemen en de verpakkingen waarin dat allemaal zit. Je betaalt je straks ongans met zo’n grachtengordellinks programma."

Geen woord te veel gezegd, natuurlijk. Hij heeft honderd procent gelijk. De plannen van Klaver zijn een ware nachtmerrie. Er moet alles aan worden gedaan om het momentum dat de groene radicale toch een beetje heeft de kop in te drukken. Met GroenLinks aan de macht wordt het leven duurder in ons land, en wordt Nederland zwakker.

Terechte kritiek dus, maar Buma heeft ook weinig op met de SP (dat zich in zijn ogen buitenspel zet met haar belachelijk socialistische zorgplannen) en de PvdA. Over die laatste partij is hij helder. Die is, aldus Buma, "momenteel meer bezig met een gevecht met zichzelf dan met de verkiezingsstrijd."

De christendemocratische lijsttrekker wordt in die visie gesteund door gewone leden van het CDA én door de partijtop. CDA'ers herinneren zich het vechtkabinet Balkenende IV namelijk nog al te goed. Dat was een vreselijke coalitie waarin de PvdA de hele tijd van hot naar her rende en de boel systematisch ontregelde. Zoals één CDA'er in De Telegraaf zegt is de PvdA "een partij zonder verhaal."

Met andere woorden: de PvdA heeft geen principes en ideeën meer (nou ja, behalve een paar wanstaltige linkse plannen). Het enige wat Lodewijk Asscher en zijn vrienden kunnen doen is de hele tijd naar opiniepeilingen kijken en hun beleid daarop aanpassen. Zelf staan ze, behalve voor massa-immigratie en meer gratis geld voor luie donders, nergens meer voor.

Het is bijzonder verfrissend om dit soort opmerkingen en sterke uitspraken te lezen (en te horen) van Buma. Het CDA is een partij die in principe gewoon zaken moet doen met rechtse partijen -- dat wil de achterban het liefst en rechts past ook van nature beter bij een partij wiens fundament onze judeo-christelijke cultuur is.

Links -- dat steeds radelozer begint te worden -- kan dus wel ophouden met te wensdenken over een mogelijk linkse coalitie met het CDA. Buma ziet daar helemaal niets in.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties