Chinezen frauderen zich een ongeluk en nestelen zich in Nederlandse markt

Chinezen frauderen zich een ongeluk en nestelen zich in Nederlandse markt

Xi Jingping plavevski / Shutterstock.com

De provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel zijn () het strijdtoneel geworden voor Europese en Chinese economische belangen. Keolis kondigde in december aan met twee Chinese fabrikanten van elektrische bussen (genaamd en ) in zee te gaan, in plaats van het Nederlandse VDL. Die laatste zou de levering van 300 bussen niet hebben kunnen garanderen.

BYD en Ginaf kregen toen het contract, maar nu schijnen die Chinese bedrijven dus afspraken te hebben gemaakt met Keolis (die al een directeur of twee hebben geschorst), buiten de officiële contracten om. Afspraken waarin overeen is gekomen dat BYD en Ginaf niet tegen boetes of rechtszaken oplopen als ze hun leveringsgaranties niet nakomen: precies de reden voor Keolis om niet met VDL in zee te gaan!

BYD en Ginaf hebben een behoorlijk schimmig verleden wat dat betreft. Daar weten de Amerikanen, Zuid-Afrikanen en de Britten alles van, zo blijkt uit het artikel.

En dit lijkt mij informatie die je vrij makkelijk zou moeten kunnen vinden. BYD is in 1995 opgericht als producent voor oplaadbare batterijen. Zeven jaar later kocht het bedrijf een autofabrikant op. Acht jaar later werd BYD de op vijf na grootste autoproducent van China. En nu het bedrijf zich richt op elektrische bussen, mag de rest van de wereld ook meegenieten van de spectaculaire bedrijfsvoering van BYD.

Het is overduidelijk dat dit bedrijf opgepompt wordt met Chinese staatssteun. En daarmee is het niet meer 'gewoon' een frauduleus bedrijf dat je met een tik op de vingers terug in het gareel gaat krijgen. Dat staatssecretaris Mona Keijzer al sinds december aan het onderzoeken is of deze economische invasie van het Chinese staatsbedrijf misschien toch puur een provinciale aangelegenheid is, is dan ook absurd.

Het bedrijf levert ondermaatse producten, heeft waarschijnlijk genoeg middelen om de concurrentie eruit te werken en lapt de regels toch aan de laars. Dit soort bedrijven nestelen zich hier gewoon en de staatssecretaris kijkt even of het niet een provincie-dingetje is. Klinkt meer als een invasie via het economische domein.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer