Chinezen pakken Canadezen op en zetten ze achter slot en grendel na achterlijk incident met Huawei-topvrouw

Geen categoriedec 13 2018, 8:00
Tja, als je de hele wereld wil domineren met je handelsregeltjes en Chinezen gaat vastzetten, dan krijg je natuurlijk gewoon lik op stuk. Afgelopen week pakten Canadese autoriteiten de Chinese handelsvrouw Meng Wanzhou op n.a.v. een Amerikaans verzoek. Haar misdaad? Een overtreding van de Amerikaanse arbitraire regeltjes over handel. Zo luidt de aanklacht dat de Chinese firma SkyCom handel zou hebben gedreven met Iran, maar bewijzen zijn hiervoor nog niet boven tafel gekomen. Ze werd vervolgens na het betalen van 10 miljoen Canadese dollars op borgtocht vrijgelaten, dus blijkbaar was het grote gevaar minder groot dan een klein geld bedragje en mocht ze al vrij snel weer rondlopen met enkelband en haar paspoort inleveren. Nu pakken de Chinezen dus als 'return of the favour' een aantal Canadezen op.
Dit is wat je krijgt als je achterlijke handelsoorlogjes gaat uitvechten: onschuldige burgers en zakenmensen worden opgepakt door de treiterautoriteiten in Beijing en Ottawa allemaal op aanstichten van de handelsregeltjes van de Verenigde Staten. Zomaar de hele wereld dicteren met wie je wel of geen handel mag drijven lijkt de Amerikanen momenteel niet te lukken. Er is verzet. Dinsdag werd ook al een diplomaat opgepakt als vergelding tegen de acties van de Canadezen. 'Zo die zit' moeten ze in Beijing gedacht hebben. De wederdiensten van Beijing als blijk van waardering voor het vastzetten van de Chinese topvrouw van Huawei zijn duidelijk zichtbaar. De kern van de onenigheid tussen de Amerikanen en de Chinezen is dan ook wie het recht heeft te bepalen met wie een land handel mag drijven en welke sancties daarbij gepast zijn.
Volgens China is het vastzetten van haar mensen en hun het paspoort ontnemen in ieder geval ongepast en dat laat ze blijken. Verder zien we bij de Amerikanen dezelfde 'red scare' tactieken uit de Koude Oorlog en is het maar heel erg de vraag wie van het wereldpubliek dit soort spelletjes nog niet doorziet. Wie zeg maar denkt dat er een soort van 'goede' en 'kwade' kanten zijn in dit verhaal. Zo doen er allerlei spookverhalen de ronde over spionage van de Chinezen middels de telefoontjes. Ach, ongetwijfeld dat Beijing een backdoor heeft ingebouwd, zoals alle grootmachten dat doen. Het is weer wijzen met één vinger naar de ander terwijl vier vingers naar jezelf wijzen. Voor doodnormale burgers zijn staten daarin 'een pot nat' en is het hebben van een voorkeur voor de imperialistische Amerikanen of de tenenkrommende Chinezen eigenlijk gekkenwerk.
Hoeveel meer onschuldige personen nog moeten worden opgepakt alvorens de staten weer tot rust komen is nog onbekend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten