Colombiaanse vredesduif Santos snapt het eindelijk: schort wapenstilstand met marxistische terroristen op na aanslag

Colombiaanse vredesduif Santos snapt het eindelijk: schort wapenstilstand met marxistische terroristen op na aanslag

Het lijkt erop dat president Santos van Colombia, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, ook begint in te zien dat met sommige gekken simpelweg niet te praten valt.

Het zal nog steeds een bekend verhaal zijn: Derk Bolt die afgelopen zomer ontvoerd werd door de marxistische terreurgroep ELN - Ejercito de Liberación Nacional, of 'Nationale Bevrijdingsleger' in de rimboe van Colombia. Hij bracht het er uiteindelijk zonder kleerscheuren vanaf, en het overdragen van de TV-maker zorgde er zelfs voor dat er een wapenstilstand kwam tussen de terroristen en de Colombiaanse overheid, die elkaar al sinds de jaren '60 bestrijden. De ELN wil net als de eveneens marxistische FARC Colombia veranderen in een communistische heilstaat, met alle gevolgen van dien. Een soort tweede Venezuela dus - want iedereen is daar zo hartstikke gelukkig, toch?

Hoewel Santos' voorgangers nooit hebben willen weten van onderhandelingen met beide terreurbewegingen - terecht, aangezien de gouden regel in de omgang met terroristen is dat je nooit met ze onderhandelt - sloeg deze vredesduif die traditie in de wind, wat uiteindelijk leidde tot een wapenstilstand met de ELN, en vrede met de FARC. Die laatste organisatie hield op te bestaan als terreurgroep, en kreeg daarvoor vergaande concessies zoals een gegarandeerde plek in het parlement. Terrorisme loont dus in Santos' Colombia, zo blijkt. Tot overmaat van knettergestoorde ramp kreeg meneer voor dit hele circus ook nog eens de Nobelprijs voor de Vrede.

Maar verrassing: het mocht allemaal niet zo zijn. Want hoewel de FARC gebakken zit met die deal, heeft de ELN nog niet haar zin gekregen. En wat doe je dan als geweldfans? Inderdaad, je vervalt gewoon weer in je oude gewoontes:

Afgelopen nacht liep een wapenstilstand tussen de opstandelingen en het Colombiaanse leger af. De bedoeling was om vandaag te praten over verlenging van dat staakt-het-vuren, maar dat gaat dus niet door.

Volgens de Colombiaanse regering hebben ELN-rebellen vannacht olie-installaties aangevallen. Ook werd een granaat gegooid naar een marinebasis, waardoor twee militairen gewond raakten.

President Santos heeft het leger opdracht gegeven om "hard op te treden tegen de agressie van de ELN". "De regering was altijd bereidwillig om de wapenstilstand te verlengen. Om onbegrijpelijke redenen weigerde de ELN dat."

Terrorists will be terrorists, luidt de harde waarheid nu eenmaal: bij de eerste mogelijkheid grijpen ze weer naar de wapens. Het is dan ook goed dat Santos niet meer met hen wil onderhandelen, en laat dat ook vooral zo blijven. Terroristen geef je immers niet hun zin: die rook je uit tot de laatste extremist.

Lees meer over:
Marxisme Terroristen Colombia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties