Column Jan Roos: D66'er Rob de Wijk is corrupt tot op het bot

Geen categoriemrt 16 2018, 12:00
Jan Roos windt er geen doekjes om: wat hem betreft is D66-coryfee en Trouw-columnist Rob de Wijk corrupt tot op het bot. In zijn column van vandaag legt hij uit hoe hij tot die conclusie is gekomen...
Follow the Money en De Correspondent zijn iets op het spoor. Het gaat om een enorme berg subsidiegeld die is verdwenen, en de hoofdrolspeler in het hele verhaal is Rob de Wijk. Het is een vrij ingewikkeld verhaal, maar het komt er op neer dat er €6,5 miljoen pleite is en dat De Wijk een deel van dat geld in een door hem erg geliefd project heeft gestoken: namelijk in Rob de Wijk. Zo kreeg de Haagse denktank HCSS (waar Rob de Wijk directeur van is) 7,5 ton subsidie via de HSD (waar Rob de Wijk directeur van was).
HSD staat voor The Hague Security Delta. Wat zij precies doen is niet geheel duidelijk, alleen dat al het geld wat erin is gestoken weg is en niet te verantwoorden valt. Wordt het nog gekker? Jawel, want Rob de Wijk (hallo, daar is-ie weer) zit in de wetenschappelijke raad van Policy Research Center. En dat is weer de huisleverancier van de succescijfers die telkens het duimpje omhoog geven om subsidie te storten in het HSD.
Enfin. In elke ander land werd dit fraude, corruptie, misleiding, misbruik van publieke middelen en vriendjespolitiek genoemd. Bij ons niet. Waarom? Omdat de spin in het web Rob de Wijk is. En dit spinnetje is allesbehalve onafhankelijk. Want als er een kenner moet komen om overheidsbeleid goed te praten staat er maar één naam in de klapper van Den Haag. Moet de aanschaf van dure onderzeeboten worden rechtgeluld? Bel Rob. Begint Clingendael moeilijk te doen over de aanschaf van de JSF? Bel Rob. Moet er weer eens met de beschuldigende vinger richting Rusland gewezen worden? Bel Rob. De Wijk doet het klusje wel, en de media schrijven waarom Rob dit toch doet zoetjes en zonder vraagtekens op.
Nou, Rob doet het voor het geld. Dat is wel duidelijk. Want hoe vaker hij roept dat de overheid het helemaal te gek doet, hoe meer subsidie er bij de De Wijkjes binnenstroomt. Zo ook bij het Oekraïnereferendum. Rob was ingeschakeld als kenner om te vertellen dat het maar om een handelsverdragje ging en dat de organisatoren van het referendum, GeenPeil, een stelletje extreemrechtse kwajongens waren met een directe telefoonlijn richting Kremlin.
Ik voerde met hem een discussie in het programma VanLiemptLive. Wat De Wijk uitkraamde was precies wat de overheid aan het volk probeerde te slijten: Oekraïne zou nooit lid worden van de EU, maar inmiddels is dat lidmaatschap aangevraagd. Oekraïne zou nooit lid worden van de Navo, maar inmiddels is dat lidmaatschap aangevraagd. Oekraïners zouden nooit vrij door de EU kunnen reizen, maar inmiddels reizen Oekraïners vrij door de EU. Er zat helemaal geen enkele militaire paragraaf in het verdrag, maar toch kwam premier Rutte met een inlegvelletje omdat dat wel degelijk het geval was. Het bleek allemaal onzin te zijn wat Rob de Wijk als “onafhankelijke specialist” verkondigde. Het was precies de kletskoek die de overheid ook naar buiten bracht.
Maar daar bleef het niet bij, want ook hier ging het weer ordinair om de kluiten. Want De Wijk vroeg, nogmaals: telkens als “onafhankelijk specialist” opgevoerd, subsidie aan om een neutrale campagne te voeren voor het referendum. Maar toen de kleine €50.000 binnen was draaide hij die neutrale campagne opeens om naar een JA-campagne. Geheel tegen de regels van de subsidieverstrekker in. En wat denk je? Moest Rob de Wijk het geld terugstorten? Nee hoor, hij had immers weer zijn werk voor de overheid gedaan.
Toch kon hij het niet laten om op de radio bij een door de EU gesubsidieerd programma op te roepen vooral niet te gaan stemmen, om zo de opkomstdrempel te frustreren. En ook dat was tegen de regels voor iemand die juist een halve ton had ontvangen om mensen richting de stembus te krijgen. En ook hier kreeg De Wijk geen tik voor op de vingers.
Rob de Wijk mag namelijk alles, zolang hij maar roept wat de overheid wil.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten