jan roos

Column Jan Roos: De SGP-minkukels hebben alle vrijheid om hun homo- en vrouwonvriendelijke bagger te verkondigen

Geen categoriejan 11 2019, 12:00
Deze week laat columnist Jan Roos zijn licht schijnen over de veelbesproken Nashvilleverklaring en de scherpe stellingname tegen homoseksualiteit. Jan is het niet eens met de inhoud van het document (volgens hem onderdrukking), maar staat wel pal voor de vrijheid van meningsuiting van de SGP en andere strenggelovigen, zoals orthodoxe moslims.
Door mijn werk in de Tweede Kamer ken ik de heren van de SGP redelijk goed. Van alle politieke partijen waren de mannenbroeders steevast de aardigste, de erudietste en voorzien van de meeste humor. Dat zijn nu niet direct de termen die je bij radicale gelovigen zou bedenken, maar het was wel zo. Ook de medewerkers van de Staatkundige Gereformeerde Partij zijn bijzonder prettige mensen in de omgang.
Dat gezegd hebbende weet ik ook dat ze er een wereldbeeld op nahouden dat ik bespottelijk vind. Niet alleen hun homostandpunt, waar het de laatste dagen over gaat, maar ook de manier waarop ze met vrouwen omgaan is in mijn ogen beneden alle peil. Ik heb sowieso weinig met religie, maar als je dit aangrijpt om anderen te onderdrukken ben je gewoon een minkukel. Dat je als kerel om een denkbeeldig figuur op een wolk 's zondags geen voetbal op televisie mag kijken maakt het allemaal niet veel beter.
Maar - ja, daar is de maar! - mogen ze dit vinden? Ja, natuurlijk mogen ze dat. In dit land hebben we godzijdank religieuze vrijheid. En die is vrij breed. Ik, als ongelovige, ben heel blij dat deze mensen hun hobby mogen en kunnen uitvoeren in ons land. Eén hobby noem ik godsdienst. Niet per sé om te beledigen, maar wel om aan te tonen hoe ik ernaar kijk. Dat is namelijk iets dat je thuis beoefent en met mensen die die hobby delen in een gemeenschappelijke ruimte. Of dat een kerk, een moskee, de voetbalvereniging of een buurthuis is zal mij een wezenzijn. Zolang die hobby binnen de grenzen van de wet valt is er geen probleem. De uitspraken van de SGP en het ondertekenen van de Nashvilleverklaring vallen daar binnen.
Oh Jantje, als het over moslims gaat sta je wel gelijk te gillen over verboden en aanpakken?! Nou, ja en nee. Op het moment dat er opgeroepen wordt tot geweld moet er direct en keihard worden ingegrepen, en hetzelfde geldt bij opruiing en haat zaaien. Om het doodsimpele feit dat dat tegen de wet is. Daartegen moet worden opgetreden, maar verder hebben moslims dezelfde vrijheden om hun homo- en vrouwonvriendelijke bagger te verkondigen. Hoe oneens ik het daar ook mee ben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten