Linkse partijen, PvdA bij uitstek, krikken gemeentelijke belastingen het meest omhoog!

Geen categoriejan 11 2019, 15:00
Niet echt een verrassing natuurlijk, maar de mate waarin de belastingen stijgen misschien wel! Lokale partijen verhogen de gemeentelijke belasting gemiddeld met 2,58 procent (€18,47), de PvdA echter met 4,44 procent (€31,24)! Dat meldt De Telegraaf.
Hoe dit precies komt is niet zo'n lastige. Linkse partijen (en het CDA is ook geen lieverdje in deze situatie) zeggen doorgaans op te komen voor de armen, die daardoor geneigd zijn links te stemmen. Maatregelen die de belastingen verhogen, raken de arme mensen echter niet. Dit komt door de mogelijkheid om kwijtschelding aan te kunnen vragen. Hierdoor komen de lasten grotendeels bij de welvarende mensen te liggen! Gemeentes mogen weliswaar alleen belastingen vragen die kostendekkend zijn voor de verwachte of gemaakte kosten, maar creëren zo de motivatie om net onder die kwijtscheldingsgrens te blijven.
Door welvarende mensen hier voor te laten vliegen, gaat niemand er eigenlijk op enig moment echt op vooruit. De arme mensen besparen geen of weinig geld en worden laaiend als ze op enig moment méér gaan verdienen, want dan komen álle kosten ineens op ze af, en de welvarende mensen worden langzaamaan 'weggepest' of kunnen niet meer weg.
Trek je deze trend lang genoeg door, dan zit je als gemeente dus uiteindelijk met een steeds grotere groep kwijtscheldingsgerechtigden, een middenklasse die óf vertrekt óf ook kwijtscheldingsgerechtigde wordt én een rijke elite die zo snel mogelijk de biezen pakt voor álle kosten op hun bordje komen te liggen. Wanneer dat op een schaal gebeurt die groot genoeg is, moet het rijk bijspringen om de kosten te dekken of komt de kwijtscheldingsgrens lager te liggen, waardoor de arme mensen alsnog zullen moeten lappen.
De gemeente heb ik verder even buiten beschouwing gelaten, maar als zij zo'n trend ook waar zullen nemen, gaan ze natuurlijk niet stil zitten. De oplossing zit hem in deze situatie, grofweg, in:
1. Het afstoten van nieuwe inwoners met een laag inkomen.
2. Stimulerende maatregelen nemen die leiden tot het verhogen van het inkomen van deze onderklasse.
3. Het aantrekken van welvarende inwoners.
Voor maatregel 1 schrap je bijvoorbeeld plannen voor sociale huurwoningen. Voor maatregel 2 is geld nodig en dus in zo'n situatie ontzettend lastig, dus kom je uit bij 3, wat bijvoorbeeld kan door grond te gaan verkopen en dure huizen te laten bouwen, of tijdelijke vrijstellingen van belastingen aan te bieden. Het levert hoe dan ook een zooi en een bult tranen op!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten