Column Jan Roos: Oekraïne laat MH17-verdachte vrij. Waarom? Wie dat weet, kan de werkelijke daders aanwijzen

Column Jan Roos: Oekraïne laat MH17-verdachte vrij. Waarom? Wie dat weet, kan de werkelijke daders aanwijzen

Jan Roos in zijn woning. Bron: Screenshot VNL video.

Jan Roos weet als ervaren journalist dat het lastig is om je handen te branden aan het MH17-dossier. Te volgzaam, en je bent een "schoothondje." Te kritisch, en je bent een "Poetin-versteher." Met het gevaar om met allerlei termen om de oren te krijgen, begeeft Jan zich vandaag tóch op dit gladde Oekraïense ijs. Want het land liet om onbegrijpelijke redenen een belangrijke MH17-verdachte vrij.

Als er een onderwerp is waar je de vingers beter niet aan kan branden is het wel de MH17-aanslag. Je kan het immers nooit goed doen. Trek je de conclusies van het Joint Investigation Team (JIT) in twijfel, dan ben je een Poetin-versteher en heb je geen respect voor de slachtoffers. Maar als je alles voor zoete koek slikt wat ons wordt voorgeschoteld door de mainstreammedia in opdracht van de overheid ben je een schoothondje van de macht. Enfin, je kunt het dossier rond de MH17 beter laten liggen en je concentreren op het ontmantelen van linkse leugens, klimaatgeraaskal of aantonen van institutioneel wanbeleid. Maar vandaag even niet.

Gisteren werd Volodymyr Tsemach door een Oekraïense rechter op borgtocht vrijgelaten. Tsemach wordt door ons Openbaar Ministerie verdacht van medeplichtigheid bij het neerhalen van het Maleisische vliegtuig, waarbij 196 Nederlanders de dood vonden. Tsemach, oud-commandant van de pro-Russische separatisten, zat voor zijn rol in de burgeroorlog vast, maar kan nu dus doodleuk als een vrij man dat proces afwachten. En, en dat is het allerbelangrijkste in deze, zo vlug mogelijk naar Rusland reizen om nooit meer te kunnen worden uitgeleverd voor een MH17-proces. Rusland levert immers niemand uit en al helemaal niet in dit geval.

Het vreemde is dat het JIT Tsemach ook als verdachte ziet, terwijl Oekraïne daar onderdeel van is. Natuurlijk is het al bijzonder vreemd dat dit land - als mogelijke verdachte aangezien de aanslag immers op haar grondgebied plaatsvond - meehelpt onderzoeken wie de dader is. Maar als de Oekraïense rechterlijke macht zonder knipperen deze verdachte vrijlaat, met de mogelijkheid dat-ie nooit meer berecht kan worden voor de aanslag, vraag je je af wat daar aan de hand is. En kom nou niet met het verhaal dat dit een beslissing is van een onafhankelijke rechter want die bestaan niet in het meest corrupte land van Europa.

De vraag is dus hoe het komt dat het land dat meewerkt aan de vervolging van de verdachten van een aanslag die de Russen zouden hebben gepleegd een verdachte vrijlaat zodat die naar diezelfde Russen kan vluchten om een veroordeling te voorkomen. Liever gezegd, deze man kan bewijzen dat de hypothese van de totale Oekraïnse onschuld waarheid is. En toch laten ze hem gaan. Waarom? Degene die daar het antwoord op weet kan ook de werkelijke daders aanwijzen, me dunkt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties